Ramalan | Kejutan anaphylactic

Ramalan

Kejutan anaphylactic adalah keadaan yang mengancam nyawa yang memerlukan terapi segera. Prognosis bergantung kepada tahap keparahan reaksi alahan dan masa sehingga terapi dimulakan. Oleh itu, setelah kejutan anaphylactic, orang diberi alat kecemasan dan dilatih penggunaannya.

Profilaksis

Cara terbaik untuk mengelakkan tindak balas anafilaksis baru adalah dengan mengelakkan bahan pencetus. Untuk beberapa pencetus alergi ada kemungkinan hiposensitisasi (juga disebut imunoterapi khusus). Ini digunakan terutamanya untuk alahan racun tawon atau lebah.

Ia juga mungkin berlaku dengan debunga individu yang mencetuskan asma alergi atau jerami demam. Ia digunakan terutamanya untuk pesakit di bawah umur 5 tahun dan pesakit yang lebih muda. Untuk tujuan ini, bahan alergenik tertentu disuntik ke dalam kulit (atau diletakkan di bawah lidah) dalam dos yang sangat kecil.

Dosnya meningkat sekurang-kurangnya tiga tahun. Ini harus membenarkan sistem imun untuk menjadi biasa dengan alergen. Tahap kejayaan adalah hingga 65% dan sangat baik untuk pesakit muda dan alahan hanya terhadap satu pencetus.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa bayi yang disusui pada 6 bulan pertama kehidupan mempunyai kadar alahan yang lebih rendah. Pada kanak-kanak yang ibu bapanya mengalami reaksi alergi dan yang tidak mungkin menyusu, a diet dengan makanan susu hypoallergenic yang disebut boleh dipertimbangkan.