Tisu berlemak

definisi

Tisu lemak adalah sejenis tisu penghubung tubuh manusia yang melakukan pelbagai fungsi penting. Tisu lemak terdiri daripada badan-badan lemak individu, yang muncul di bawah mikroskop sebagai sel bulat yang agak besar, kosong (sejak dahulu dipenuhi lemak). Sel-sel lemak dikumpulkan secara longgar tisu penghubung, yang memberi mereka struktur lobular. Bahagian tisu lemak dalam badan bergantung pada pelbagai faktor, tetapi terutamanya pada nisbah aktiviti fizikal dan pengambilan tenaga.

Fungsi tisu lemak

Terdapat pelbagai jenis tisu lemak, dan dengan fungsi yang berlainan: 1. penyimpanan - atau depot lemak. Seperti namanya, tisu berlemak ini terutama berfungsi sebagai simpanan tenaga sekiranya tubuh tidak dapat mengakses tenaga dalam bentuk makanan dalam jangka waktu yang lebih lama. Seseorang boleh bertahan dengan lemak simpanan ini sehingga 40 hari, bergantung pada ketetapannya.

Pada masa ini, fakta ini lebih membebankan daripada faedah bagi banyak orang, kerana lemak simpanan mempengaruhi terutamanya perut dan pinggul. Bahagian lemak yang tersimpan bervariasi antara 10-15% untuk atlet, 15-25% untuk orang yang mempunyai berat badan normal, dan hingga lebih dari 50% untuk orang gemuk, yakni pesakit gemuk. Pembina badan dapat mencapai peratusan lemak badan kurang dari 6% dalam fasa kompetitif, tetapi peratusan minimum 3-5% (lelaki) dan 10-13% (wanita) dianggap penting untuk bertahan hidup.

2. Lemak penebat: Tisu lemak adalah penumpuk haba yang sangat baik. Tidak semestinya segel atau beruang kutub, yang harus bertahan di kawasan sejuk, memiliki lapisan lemak yang besar agar tetap panas.

Ini disebabkan oleh fakta bahawa tisu lemak melakukan haba jauh lebih teruk daripada tisu badan lain seperti tisu otot. 65% tisu lemak terletak di tisu subkutan (subkutis) tubuh manusia, selebihnya terletak di rongga perut. 3. tisu lemak sangat lembut dan lentur, oleh itu berfungsi sebagai penyangga dan perlindungan daripada pengaruh mekanikal luaran.

Terutamanya sendi and organ dalaman memerlukan kusyen khas, kerana mereka sangat sensitif dan pada masa yang sama sangat penting untuk tubuh. Di rongga perut, misalnya, terdapat apron lemak besar pada tahap tulang rusuk, yang dipanggil omentum majus (rangkaian perut besar). Ia meliputi organ perut depan seperti usus kecil dan bahagian-bahagian perut.

Terdapat juga tisu lemak di atas ginjal, pipi, atau di soket mata. Namun, ini hanya diubah menjadi tenaga dalam keadaan darurat yang melampau, iaitu dalam keadaan kelaparan yang melampau. Pada orang-orang yang sangat kurus, mata selalu kelihatan cengkerik, karena lapisan lemak di belakangnya telah dikerahkan dan mata "jatuh kembali".

4. Fungsi metabolik: Dengan 9.4 kalori per gram, lemak adalah tisu yang paling kaya dengan tenaga di dalam badan. Asid lemak bebas dapat digerakkan dari sel-sel lemak dan dibebaskan ke dalam darah.

Di sana mereka mempunyai waktu paruh hanya 1-2 minit - yang bermaksud mereka dimetabolisme dengan cepat. Otot dan organ lebih suka asid lemak bebas daripada molekul gula yang juga terapung di darah. Sintesis asid lemak (lipogenesis) dirangsang oleh hormon insulin, pemecahan asid lemak (lipolisis) oleh hormon glukagon.

Tinggi darah tahap gula, misalnya selepas makan, menyebabkan insulin untuk dilepaskan, merangsang sintesis asid lemak, dan dengan itu penyimpanan gula darah dalam bentuk asid lemak dalam tisu lemak. Oleh itu, bukan tanpa sebab insulin sering disebut sebagai "hormon penggemukan". Gula rantai panjang, seperti yang terdapat dalam beras atau produk gandum, biasanya harus dipecah sebelum dapat diserap ke dalam tisu lemak.

Ini menjadikan mereka lebih sihat daripada rantai pendek karbohidrat terkandung dalam roti putih dan bir. Jumlah tisu lemak yang berlebihan boleh mengganggu untuk kedua-dua sebab kosmetik dan perubatan. Di satu pihak, peratusan lemak badan yang tinggi sering disertai dengan pendarahan psikologi.

Sebaliknya, tisu lemak mempunyai berat badan yang tinggi (sekitar 940 gram seliter), dan dengan itu memberikan tekanan mekanikal yang hebat tulang and sendi. kapal dan organ juga menderita terlalu banyak tisu lemak dan fungsinya boleh terganggu. Contoh yang terkenal ialah arteriosclerosis.

Untuk mencegah akibat yang mengancam nyawa seperti trombosis atau penyakit kardiovaskular, doktor yang merawat terutamanya berusaha untuk mengurangkan berat badan semula jadi dalam bentuk latihan fizikal yang lebih banyak dan pemakanan yang lebih sihat / sedar. Idea asasnya adalah untuk mengurangkan lemak simpanan, yang memegang rizab tenaga badan, dengan mewujudkan defisit tenaga. Ringkasnya, jika tubuh menggunakan lebih banyak tenaga daripada yang diperlukan, ia akan mengurangkan lemak simpanan - anda menurunkan berat badan. Sekiranya bentuk terapi ini tidak berjaya kerana kurangnya kerjasama pesakit atau keadaan lain, langkah-langkah invasif seperti perut pembedahan pengurangan boleh digunakan.

Dalam prosedur ini, pita diletakkan di sekitar bahagian perut dan ukurannya secara artifisial dikurangkan. Akibatnya, tubuh dapat menyerap lebih sedikit makanan, mengumpulkan lebih sedikit rizab tenaga, dan sebagai hasilnya, tisu lemak kurang dihasilkan. Melalui peningkatan aktiviti fizikal, tisu lemak dapat dikurangkan dengan ketara dalam setengah tahun hingga satu tahun.

Langkah lain yang tidak invasif juga bertujuan untuk mengurangkan ukuran perut, misalnya dengan memakan sejenis span yang mengembang di perut dan mengurangkan isipadu. Secara umum, dapat dikatakan bahawa mengelakkan rantai pendek karbohidrat (seperti roti putih, gula-gula dan minuman ringan) dan makanan tinggi lemak (daging babi leher, salami) selalu menyebabkan pengurangan tisu adiposa. Dalam kes sebaliknya, sekiranya berlaku teruk kekurangan zat makanan, berkalori tinggi diet ditunjukkan.

Ini dapat dicapai dengan penyediaan makanan khas, yang biasanya mempunyai kandungan tenaga lebih dari 2 kalori setiap gram. Tujuannya di sini adalah untuk mengembalikan fungsi perlindungan, penebat dan penyimpanan tenaga pada tisu lemak. Ngomong-ngomong, kesalahpahaman yang meluas adalah bahawa seseorang dapat mengurangkan tisu lemak di kawasan-kawasan ini sahaja dengan latihan yang disasarkan pada bahagian-bahagian badan individu, seperti perut atau punggung.

Pengurangan tisu lemak berpusat, corak taburan lemak (iaitu tempat di mana lemak disukai digunakan) adalah khusus gender dan berbeza secara individu. Secara kasar, boleh dikatakan bahawa lelaki lebih suka menggunakan tisu lemak di kawasan perut, sementara wanita lebih suka menggunakannya di kawasan pinggul. Seseorang bercakap dengan lelaki juga berbentuk epal, dengan wanita dengan corak taburan berbentuk pir.

Pengurangan tisu lemak yang terdapat di sana hanya dapat dilakukan melalui perubahan gaya hidup umum dan bukan hanya melalui latihan pekat tempatan. Bagaimanapun, sel-sel tubuh dalam proses pembentukan semula yang berterusan, itulah sebabnya tisu lemak selalu diagihkan semula mengikut corak taburan yang telah ditentukan secara genetik. Sudah tentu, latihan terpencil pada satu bahagian badan juga membakar tenaga dan mengurangkan tisu lemak - tetapi tidak semestinya di kawasan tubuh yang tepat yang sedang dilatih.