Kafein

Kafein (kafein) adalah salah satu perangsang tertua yang digunakan oleh manusia dan berkat perkataannya berasal dari kopi. Nama sebenarnya ialah 1,3,7- trimetil-2,6-purindione. Ini terkandung dalam teh, kopi dan cola, antara lain, dan mempunyai kesan merangsang pada korteks serebrum.

Kafein adalah serbuk putih dan pertama kali diekstrak dari kopi pada tahun 1820. Walau bagaimanapun, kesan tepat kafein tidak diteliti secara terperinci hingga abad ke-20. Bahan aktif yang terdapat dalam teh hitam, Teein, juga merupakan kafein.

Menurut semasa doping peraturan, kafein dibenarkan hingga kepekatan urin 12 μg kafein / ml urin. Atlet dengan berat badan rendah mencapai nilai ini dengan mengambil 2 cawan kopi yang kuat. Oleh itu, cadangan untuk tidak melebihi dua cawan pada hari pertandingan adalah jelas.

Di sini anda akan menemui maklumat terperinci mengenai topik dopingKafein mengurangkan gejala keletihan, meningkatkan kemampuan berfikir dan bertambah baik memori. Pengambilan kafein meningkatkan kepekatan asid lemak bebas di darah dan dengan itu meningkatkan metabolisme lemak. Peningkatan kekuatan otot disyaki, tetapi tidak dapat dibuktikan secara saintifik. Dalam ketahanan sukan, subjek ujian dapat berjalan lebih lama dengan ketara.

Kesan lain

Sebagai tambahan kepada fungsi yang disebutkan di atas, pengambilan kafein mempunyai kesan berikut:

  • Peningkatan degupan jantung (pada peningkatan dos)
  • Tekanan darah tinggi (pada peningkatan dos)
  • Dilatasi bronkial (pada peningkatan dos)
  • Rangsangan sistem kardiovaskular (pada peningkatan dos)
  • Rangsangan usus
  • Rangsangan pusat pernafasan (pada peningkatan dos)