MERS-CoV

Gambaran ringkas

 • Apa itu MERS? Penyakit pernafasan teruk (selalunya) disebabkan oleh patogen MERS-CoV.
 • Kekerapan: (Sangat) jarang berlaku, sejumlah kira-kira 2,500 kes berdaftar di seluruh dunia (sehingga 2019), selepas 2016 bilangan diagnosis menurun dengan mendadak.
 • Simptom: Demam, batuk, sesak nafas, radang paru-paru, selalunya gangguan saraf dan kerosakan organ dalam kes yang teruk; tempoh inkubasi sekitar 14 hari.
 • Diagnosis: Ujian PCR, ujian antibodi, pemantauan perubatan intensif.
 • Rawatan: Kebanyakan rawatan rapi, tiada terapi ubat yang ditetapkan tersedia; penggunaan percubaan perencat protease dan imunomodulator; vaksin tidak tersedia buat masa ini.
 • Prognosis: Selalunya teruk; satu pertiga daripada pesakit mati.

Apa itu MERS?

Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS) ialah penyakit pernafasan teruk yang disebabkan oleh jangkitan dengan patogen MERS-CoV (“Koronavirus Sindrom Pernafasan Timur Tengah”).

MERS disertai dengan gejala tipikal seperti demam, batuk dan sesak nafas. Kadar kematian adalah tinggi: sekitar satu pertiga daripada orang yang dijangkiti mati.

Seperti SARS dan Sars-CoV-2, MERS-CoV ialah ahli genus beta-coronavirus. Ia dipercayai telah merebak dari dromedari kepada manusia. Oleh itu, MERS-CoV ialah virus zoonotik.

pengedaran

Patogen ini pertama kali ditemui di Arab Saudi pada 2012. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) kemudiannya mendokumenkan sekitar 2,500 kes di seluruh dunia menjelang 2019. Oleh itu, bilangan kes di seluruh dunia adalah rendah. Lebih-lebih lagi, setakat 2016, penyebaran MERS-CoV telah surut secara mendadak.

Kebanyakan kes yang diketahui berlaku di Semenanjung Arab-selain daripada satu lagi wabak utama (terpencil) pada 2015 di Korea Selatan.

Secara keseluruhan, kes telah disahkan di 27 negara, termasuk negeri di Amerika Utara, Asia Selatan, dan Eropah. Di sini, bagaimanapun, mereka menjejaskan pelancong yang telah berada di Semenanjung Arab pada puncak penyebaran. Walau bagaimanapun, tumpuan jangkitan terpencil seperti itu tidak mengakibatkan kejadian jangkitan tidak terkawal berskala besar.

Adakah mungkin untuk diberi vaksin MERS?

Tidak. Pada masa ini tiada vaksin MERS yang diluluskan. Walau bagaimanapun, pakar di Pusat Penyelidikan Jangkitan Jerman (DZIF) sedang mengusahakan calon vaksin pertama terhadap patogen MERS: MVA-MERS-S. Vaksin ini berasaskan teknologi vektor seperti yang digunakan untuk vaksin MERS.

Ini berdasarkan teknologi vektor yang sama seperti, contohnya, vaksin AstraZeneca terhadap SARS-CoV-2. Penyelidik menggunakan virus cacar lembu yang telah dilemahkan (virus vaccinia ankara yang diubah suai, MVA) sebagai vektor ("perantara gen"). Dalam kajian rintis awal, MVA-MERS-S terbukti boleh diterima dengan baik dan mampu menjana tindak balas antibodi yang mantap.

Kedua-dua calon vaksin berada di peringkat awal pembangunan. Walau bagaimanapun, berdasarkan keputusan awal yang menjanjikan ini, kajian lanjut pada skala yang lebih besar dirancang.

Apakah simptom MERS?

Sebagai penyakit pernafasan biasa, MERS hadir dengan gejala berikut:

 • batuk
 • Sakit tekak
 • Demam
 • Masalah pernafasan
 • Sesak nafas
 • Pneumonia yang teruk (jangkitan paru-paru)
 • Kegagalan paru-paru

Di samping itu, pesakit MERS juga menunjukkan:

 • Kesakitan otot dan sendi
 • Cirit-birit
 • rasa lesu dan muntah
 • Kegagalan buah pinggang

Tempoh antara jangkitan dan permulaan simptom pertama penyakit adalah dua hingga 14 hari (tempoh inkubasi). Keterukan simptom berkisar dari asimtomatik hingga sangat teruk.

Pesakit yang mengalami penyakit yang teruk biasanya memerlukan rawatan rapi. Kumpulan yang terdedah terutamanya terjejas oleh perjalanan yang teruk. Ini adalah pesakit warga emas dan lemah imun serta mereka yang menghidap penyakit sedia ada.

Penilaian akhir tentang komplikasi neurologi yang boleh diikuti oleh kekerapan daripada jangkitan MERS-CoV yang terselamat masih dibuka pada keadaan pengetahuan semasa. Kes yang didokumenkan kebanyakannya berdasarkan laporan kes individu.

Bagaimanakah MERS-CoV didiagnosis?

MERS boleh dikesan dengan pasti melalui ujian PCR di makmal khusus. Ini bertindak balas kepada bahan genetik ciri virus.

Sebaik-baiknya, rembesan dari saluran udara yang lebih dalam digunakan sebagai bahan sampel. Doktor mendapatkannya melalui bronkoskopi yang dipanggil. Sapuan mulut, hidung dan tekak, seperti yang diambil untuk ujian Sars-CoV-2, biasanya kurang sesuai. Ini kerana MERS-CoV terutamanya menjejaskan saluran pernafasan dalam. Di sinilah jumlah virus yang boleh dikesan paling tinggi.

Maklumat yang lebih tepat boleh diperoleh dengan penjujukan genom lengkap patogen.

Ujian antibodi, sebaliknya, boleh digunakan untuk membuat kesimpulan tentang penyakit MERS yang lalu. Mereka tidak sesuai untuk diagnosis akut kerana ia mengambil sedikit masa untuk sistem imun orang yang dijangkiti bertindak balas terhadap patogen MERS dengan antibodi tertentu (boleh dikesan).

Kesamaan MERS-CoV, SARS dan Sars-CoV-2?

SARS, MERS-CoV dan Sars-CoV-2 ialah virus RNA yang diselubungi daripada genus Betacoronavirus. Mereka tergolong dalam keluarga coronavirus (Coronaviridae) dan boleh menyebabkan penyakit pada manusia.

Bahan genetik mereka terdiri daripada asid ribonukleik (RNA) untai tunggal. Bahan genetik MERS-CoV dan (SARS dan) Sars-CoV-2 sebahagian besarnya sama. Iaitu, MERS-CoV (secara struktur) hampir sama dengan Sars-CoV-2.

Genom virus menyimpan semua maklumat yang diperlukan oleh virus untuk mereplikasi dalam sel perumah yang dijangkiti. Oleh itu, ia mengandungi semua pelan tindakan untuk protein yang diperlukan untuk membina zarah virus baharu dan menyalin genom virus itu sendiri.

Genom MERS-CoV terdiri daripada kira-kira 30,000 nukleobase yang mengekodkan tiga jenis protein virus khususnya:

Polimerase RNA yang bergantung kepada RNA: MERS-CoV mempunyai dua replika RNA yang berbeza (ORF1ab, ORF1a). Enzim ini bertanggungjawab untuk mereplikasi genom RNA dalam sel perumah.

Protein struktur: Ini adalah protein yang memberikan zarah virus MERS-CoV bentuk luar (dan dalam):

 • Spike protein (S): struktur protein luaran yang membolehkan MERS-CoV menjangkiti sel paru-paru manusia.
 • Nukleokapsid (N): Molekul protein struktur yang menstabilkan genom virus.
 • Protein sampul (E): sebahagian daripada sampul luar zarah virus.

Protein bukan struktur: Selain itu, protein bukan struktur lain yang dipanggil - juga dipanggil "protein aksesori" - terdapat dalam genom MERS-CoV (termasuk ORF 3, ORF 4a, ORF 4b, ORF 5). Walaupun belum terbukti secara konklusif, pakar membincangkan sama ada protein ini mungkin menghalang proses penting pertahanan imun manusia (bertindak sebagai apa yang dipanggil "antagonis interferon").

Mengapa tiada wabak MERS-CoV?

Mengapa tiada wabak MERS-CoV masih belum dijelaskan secara konklusif. Pakar mengesyaki bahawa ia berkaitan dengan mekanisme jangkitan MERS-CoV, yang berbeza daripada patogen Sars-CoV-2 yang sangat menular.

Seperti biasa bagi kebanyakan penyakit pernafasan, MERS-CoV merebak terutamanya melalui jangkitan titisan atau melalui aerosol. Bagaimanapun, MERS-CoV nampaknya tidak boleh menjangkiti saluran pernafasan atas.

Sars-CoV-2 memasuki sel manusia melalui reseptor ACE2, yang diedarkan secara meluas dalam badan - dan juga terdapat dalam saluran pernafasan atas. MERS-CoV, sebaliknya, nampaknya menggunakan secara eksklusif apa yang dipanggil "reseptor dipeptidyl peptidase 4" (DPP4 atau CD26) sebagai "pintu masuk".

Pengagihan tidak sekata reseptor DPP4 dalam saluran pernafasan dan paru-paru ini, boleh menjelaskan kejangkitan "sederhana" MERS-CoV. Ini juga nampaknya menjadi sebab mengapa MERS-CoV tidak merebak secara tidak terkawal semasa fasa penyebaran maksimumnya.

Bagaimanakah MERS dirawat?

Rawatan ubat yang biasa ditubuhkan yang boleh menyembuhkan MERS tidak tersedia pada masa ini.

Oleh itu, doktor cuba menstabilkan kesihatan pesakit yang terjejas sebaik mungkin sekiranya berlaku kecemasan. Ini boleh membeli sistem imun masa yang terjejas untuk mengalahkan virus MERS.

Penggunaan ubat antivirus yang sudah diketahui?

Dalam sesetengah kes, doktor juga menggunakan ubat-ubatan yang telah dibangunkan terhadap penyakit lain. Di sini, "antiviral spektrum luas" mengambil peranan istimewa. Ubat-ubatan ini sekurang-kurangnya harus memperlahankan replikasi patogen MERS dalam pesakit yang dijangkiti. Gabungan bahan aktif sedang dibincangkan:

Lopinavir dan ritonavir: Ubat gabungan lopinavir dan ritonavir juga dibincangkan. Kedua-duanya digunakan untuk merawat jangkitan HIV. Kedua-dua ubat tergolong dalam kumpulan perencat protease, yang menyekat enzim virus penting untuk membina zarah virus baru. Kajian awal dalam konteks MERS-CoV menunjukkan sedikit kesan positif terhadap perkembangan penyakit. Walau bagaimanapun, replikasi virus tidak mungkin ditindas sepenuhnya dengan rawatan gabungan ini.

Perencat DPP4: Reseptor DPP4 memainkan peranan penting dalam kemasukan MERS-CoV ke dalam sel manusia. Jika reseptor DPP4 disekat secara khusus oleh ubat - jadi hipotesis berlaku - kemasukan patogen MERS-CoV mungkin boleh dihentikan.

Walau bagaimanapun, DPP4 juga memenuhi peranan penting dalam mengawal sistem imun manusia. Kebimbangannya ialah perencatan reseptor DPP4 boleh mengurangkan aktiviti yang dikehendaki sel T effector tertentu. Walaupun belum dijelaskan secara konklusif, perencat DPP4 oleh itu disyaki menyebabkan kesan sampingan (sistemik). Oleh itu kajian lanjut dalam konteks ini amat diperlukan.