Terapi ADHS

Sindrom Hyperactivity Deficit Perhatian, Fidgety Phil Syndrome, Psychoorganic Syndrome (POS), Hyperactivity Syndrome, Hyperkinetic Syndrome (HKS), Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD, Perhatian - Kekurangan - Hiperaktif - Gangguan (ADHD), minimum otak sindrom, gangguan tingkah laku dengan perhatian dan gangguan tumpuan, Fidgety Phil, ADHD.

definisi

Terdapat tiga bentuk sindrom defisit perhatian yang berbeza. Ini adalah:

  • Sindrom defisit perhatian tanpa hiperaktif: ADD
  • Sindrom defisit perhatian dengan hiperaktif: ADHD
  • Campuran dua bentuk gangguan gangguan perhatian pertama

Sindrom Hyperactivity Defisit Perhatian terdiri daripada tingkah laku impulsif yang jelas, yang menampakkan dirinya dalam jangka masa yang lebih lama (sekitar enam bulan) dalam beberapa bidang kehidupan (tadika/ sekolah, di rumah, masa lapang). Oleh kerana kemampuan yang sangat berubah-ubah dan kadang-kadang di bawah kemampuan rata-rata untuk mendapatkan perhatian, bidang lain (bahasa Jerman dan / atau matematik) sering dipengaruhi oleh masalah di sekolah.

banyak ADHD kanak-kanak mengalami kelemahan membaca, ejaan, LRS dan / atau aritmetik. Sebagai tambahan, ADHD kanak-kanak juga dapat berbakat. Sebagai individu sebagai gejala ADHD boleh, terapi harus disesuaikan.

Terdapat pendekatan terapi yang berbeza yang dapat digunakan dalam kes sindrom defisit perhatian yang didiagnosis dengan hiperaktif. Terdapat pelbagai bentuk terapi yang dapat diterapkan berkaitan dengan ADHD. Seperti yang telah disebutkan beberapa kali, ini berbeza secara individu, terapi mana yang harus dituju dalam setiap kes.

Terapi multimodal, iaitu terapi yang terdiri daripada pelbagai faktor dan berkaitan dengan kes individu, telah membuktikan dirinya dalam banyak aspek. Pada prinsipnya, perbezaan dibuat antara tiga bentuk terapi yang berbeza:

  • Terapi ubat
  • Terapi pendidikan psikoterapi dan kuratif dengan pelbagai kemungkinan
  • Terapi pemakanan dengan pelbagai kemungkinannya. Terapi tidak boleh hanya sekadar "terapi dua kali satu jam seminggu" atau serupa.

Sesi terapi, yang diatur dan dijalankan oleh pakar, hanyalah "sokongan". Yang baru "dipelajari" dan dibincangkan mesti diteruskan dan dikembangkan di rumah. Oleh itu, dalam ketiga-tiga bentuk terapi yang disebutkan, sokongan anak ADHD di persekitaran rumah mesti ditambah.

Hanya dalam komuniti dan kerjasama antara anak ADHD, ibu bapanya (keluarga), ahli terapi dapat berjaya. Penting juga untuk memberitahu persekitaran sekolah (guru kelas, guru) mengenai langkah-langkah terapi individu, supaya pendekatan holistik dapat dilakukan. Penerangan mengenai terapi ADHD yang mungkin harus di satu pihak memberi gambaran mengenai pelbagai terapi dan di sisi lain juga memberi maklumat mengenai kemungkinan individu sehingga pendekatan terapi yang sesuai dapat dijumpai demi kepentingan anak anda.

Senarai itu tidak menuntut kelengkapan. Mungkin bentuk terapi yang paling kontroversial berkaitan dengan ADHD adalah terapi ubat, walaupun banyak pesakit ADHD telah mencapai hasil yang baik dengan bantuan ubat-ubatan tertentu. Sikap kritis ini sering didasarkan pada fakta bahawa ubat ADHD adalah ubat psikotropik, biasanya perangsang yang mempengaruhi fungsi psikologi.

Oleh itu, mereka berpengaruh pada mood, afektif dan emosi dan juga pada kemampuan untuk memberi perhatian, impulsif dan dorongan (batin). Ritalin adalah salah satu ubat yang paling biasa dalam terapi ADHD. Bahan aktifnya adalah apa yang disebut methylphenidate, bahan seperti amfetamin yang tergolong dalam kumpulan perangsang.

Oleh itu, ia adalah bahan yang merangsang, iaitu merangsang, sel-sel saraf di otak untuk meningkatkan prestasi mental. Pada kebanyakan pesakit, Ritalin dapat memperbaiki simptom. Seperti mana-mana ubat, kesan sampingan kadang-kadang berlaku.

Dengan Ritalin ini sangat pelbagai dan malangnya agak biasa. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes mereka adalah keluhan psikologi ringan yang hilang setelah beberapa lama. Lazimnya adalah hilang selera makan, gangguan tidur, mood depresi, kegelisahan, kegelisahan, kegelisahan, dll.

Tidak selalu mudah untuk membezakan kesan sampingan ini daripada gejala ADHD yang sebenarnya. Oleh itu, doktor mesti menarik perhatian pesakit terhadap kesan-kesan yang tidak diingini pada permulaan ubat supaya pesakit dapat mengenalinya dan memerhatikan sama ada mereka hilang semula. Sekiranya Ritalin tidak ditoleransi, terdapat banyak ubat lain dengan mekanisme tindakan yang serupa dan profil kesan sampingan yang berbeza.

Antidepresan adalah ubat yang meningkatkan mood. Kerana mereka bekerja tanpa mengira punca mood, mereka digunakan bukan hanya untuk kemurungan tetapi juga untuk banyak gangguan psikiatri. Mereka juga kadang-kadang digunakan dalam ADHD kerana ubat ini juga meningkatkan penghantaran isyarat di otak melalui mekanisme tindakan lain.

Walau bagaimanapun, kerana banyak kesan sampingan dan alternatif yang lebih bertoleransi dan berkesan seperti methylphenidate, antidepresan bukanlah ubat pilihan dalam terapi ADHD. Tetapi, sekiranya pesakit juga menderita kemurungan, yang berlaku lebih kerap daripada biasa pada ADHD, antidepresan masih boleh ditunjukkan. Kerana sifat ubat yang bermasalah, bagaimanapun, ketat pemantauan terapi oleh doktor adalah perlu. Kesan sampingan tidak hanya kerap berlaku, tetapi kesannya juga berlaku pada kadar yang berbeza dan tahap yang berbeza pada setiap pesakit. Oleh itu, ubat kekal dengan ubat-ubatan ini mesti dipertimbangkan dengan baik.