Bakteria

Pengenalan

Bakteria (tunggal: bakteria atau bakteria) adalah mikroorganisma yang terdiri daripada satu sel sahaja. Mereka tergolong dalam "prokariota", yang, tidak seperti eukariota (sel yang terdapat pada organisma manusia, haiwan dan tumbuhan), tidak memiliki nukleus sel yang sebenarnya. Perkataan "prokaryont" bermaksud penggantian nukleus: bukannya nukleus sel khas eukariota, yang dipisahkan dari persekitarannya oleh membran ganda, bakteria disebut sebagai mempunyai nukleus yang setara.

Bahan genetik (DNA), yang terletak di inti sel organisma lain, boleh didapati secara bebas di dalam air sel (sitoplasma) bakteria. Dalam bakteria, DNA ini adalah molekul seperti helai, kromosom bakteria. Walau bagaimanapun, selalunya tidak hanya terapung sekitar, tetapi melekat pada membran sel.

Membran sel, sitoplasma, DNA dan ribosom (struktur protein terkecil yang diperlukan untuk biosintesis protein) terdapat di setiap sel bakteria. Organel lain, yang hanya terdapat pada beberapa bakteria, adalah dinding sel, yang merupakan bahagian luar membran sel, flagella (untuk pergerakan), pili (untuk melekat pada antara muka), plasmid (serpihan DNA kecil yang dapat ditukar antara bakteria dan dengan itu memberikan sumbangan penting kepada perkembangan rintangan dan pemindahan gen), selaput lendir dan vesikel (vesikel) yang mengandungi gas. Selain bakteria, kulat juga merupakan patogen penyakit berpotensi penting.

struktur

Bakteria adalah mikroorganisma kecil dengan ukuran sekitar 0.6 hingga 1.0 μm. Mereka boleh mempunyai pelbagai bentuk luaran seperti sfera, silinder atau heliks. Walau bagaimanapun, dalam struktur dalaman mereka serupa.

Bakteria hanya terdiri daripada satu sel. Sel ini mengandungi kromosom bakteria, yang mewakili bahan genetik bakteria, DNA. DNA ini berukuran kira-kira 1.5 milimeter dan berbentuk cincin.

DNA terapung dengan bebas di dalam air sel, sitosol. Oleh itu, bakteria tidak mempunyai nukleus sel yang sebenar dan oleh itu dikira di antara yang disebut prokariota. Air sel juga mengandungi struktur lain yang dikenali sebagai organel sel.

Air sel dan organel sel bersama-sama disebut sitoplasma. Organel sel misalnya ribosom dan plasmid. Ribosom adalah protein yang perlu dihasilkan oleh bakteria lebih jauh protein.

Plasmid adalah serpihan DNA kecil yang mengandungi maklumat genetik tambahan, contohnya gen ketahanan. Bakteria dapat bertukar-tukar plasmid antara satu sama lain dan dengan demikian memindahkan DNA mereka ke bakteria lain. Air sel dibatasi oleh dinding sel.

Dinding sel mengekalkan bentuk luaran bakteria dan memberikan perlindungan terhadap pengaruh luaran (bakteria lain, keadaan persekitaran yang buruk). Untuk perlindungan lebih lanjut, beberapa bakteria juga dikelilingi oleh kapsul. Dinding sel bakteria terdiri sebahagian besar dari murein, gula berganda dengan struktur seperti jaring.

Jaring dari beberapa lapisan murein menyelimuti seluruh sel. Sebilangan bakteria membawa bahan lain di dinding sel mereka, seperti tertentu protein dan asid lemak. Ini boleh membawa kesan penyakit pada tubuh manusia dan boleh menyebabkan demam, Sebagai contoh.

Dinding sel dilapisi di bahagian dalam dengan membran sel. Invaginasi membran sel ini disebut mesosom dan berfungsi untuk meningkatkan luas permukaan. Sambungan sel, yang disebut pili, berasal dari dinding sel.

Pili menghidangkan bakteria untuk melekat pada bakteria atau sel lain. Sebilangan bakteria membawa benang protein yang dipintal, yang disebut flagella, untuk pergerakan mereka. Ini bergerak seperti baling-baling ketika menggunakan tenaga. Bergantung pada jenis bakteria, terdapat lebih dari 12 flagella.