Latihan untuk sakit siku

Sakit siku boleh mempunyai pelbagai sebab. Gejala yang berlaku juga boleh berbeza-beza bergantung pada kecederaan dan boleh menyebabkan sekatan dalam pergerakan yang berbeza. Sebahagian daripada langkah pemulihan untuk sakit siku latihan khusus untuk sendi siku yang menyakitkan. Bergantung pada penyebabnya, ini bertujuan untuk menguatkan otot, menstabilkan sendi siku, meregangkan tendon dan ligamen dan menggerakkan sendi. Latihan mana yang sesuai untuk tujuan kesakitan diputuskan oleh pakar fisioterapi yang berunding dengan doktor yang merawat.

latihan

Peregangan: Berdiri tegak dan tegak dan salurkan tangan anda di belakang punggung. Dari kedudukan ini angkat tangan anda sejauh mungkin ke arah siling. Tahan regangan selama 20 saat.

Regangan: Regangkan satu lengan lurus ke depan dan lipat pergelangan tangan turun. Dengan tangan yang lain, tarik pergelangan tangan ke arah badan sehingga anda merasakan regangan di lengan. Tahan regangan ini selama 20 saat.

Mobilisasi: Pegang satu lengan pada sudut 90 ° pada dada tahap di hadapan badan. Kemudian pindahkan lengan ke atas dari sendi siku dan ke luar sejauh mungkin. Kemudian kembali ke posisi awal dan ulangi latihan 10 kali.

Pengukuhan: Ambil ringan di setiap tangan (contohnya botol air kecil). Sekarang angkat berat dari sendi siku ke arah bahu dan belakang lagi. Ulangi 3 kali 10 kali.

Penstabilan: Berdiri dalam kedudukan empat segi. Kemudian angkat lengan kanan dan kiri kaki terbentang pada masa yang sama. Pegang kedudukan ini selama 20 saat dan kemudian tukar sisi.

Semasa latihan pastikan bahawa anda pergelangan tangan berada di bawah bahu anda dan bahawa lengan sokongan tidak didorong sepenuhnya. 2 pengulangan setiap sisi. Pengukuhan: Ambil sedikit berat di tangan anda.

Angkat lengan anda ke atas. Sekarang bengkokkan lengan pada sendi siku sehingga anda menurunkan berat badan ke belakang sehingga hampir menyentuh bilah bahu. Kemudian kembali ke peluasan overhead.

2 kali 10 pengulangan setiap sisi. Anda boleh mendapatkan lebih banyak latihan untuk aduan siku di bawah:

 • Latihan untuk arthrosis siku
 • Latihan untuk ligamen koyak di siku
 • Latihan lengan tikus
 • Latihan siku tenis
 1. Peregangan: Berdiri tegak dan tegak dan salurkan tangan anda di belakang punggung. Dari kedudukan ini angkat tangan anda sejauh mungkin ke arah siling.

  Tahan regangan selama 20 saat.

 2. Regangan: Regangkan satu lengan ke hadapan dan lipatkan pergelangan tangan ke bawah. Dengan tangan yang lain, tarik pergelangan tangan ke arah badan sehingga anda merasakan regangan pada lengan. Tahan regangan ini selama 20 saat.
 3. Mobilisasi: Pegang satu lengan pada sudut 90 ° pada dada tahap di hadapan badan.

  Kemudian gerakkan lengan bawah ke atas dari sendi siku dan ke luar sejauh mungkin. Kemudian kembali ke posisi awal dan ulangi latihan 10 kali.

 4. Pengukuhan: Ambil sedikit berat di setiap tangan (contohnya sebotol air kecil). Sekarang gerakkan berat dari sendi siku ke arah bahu dan punggung lagi.

  3 kali 10 pengulangan.

 5. Penstabilan: Berdiri dalam kedudukan empat kaki. Kemudian angkat lengan kanan dan kiri anda kaki terbentang serentak. Pegang kedudukan ini selama 20 saat dan kemudian tukar sisi.

  Pastikan pergelangan tangan anda berada di bawah bahu anda dan lengan sokongan tidak dapat ditembus sepenuhnya. 2 pengulangan setiap sisi.

 6. Pengukuhan: Ambil sedikit berat di tangan anda. Angkat lengan anda ke atas.

  Sekarang bengkokkan lengan pada sendi siku sehingga anda menurunkan berat badan ke belakang sehingga hampir menyentuh bilah bahu. Kemudian kembali ke peluasan overhead. 2 kali 10 pengulangan setiap sisi.