Langkah-langkah terapi selanjutnya | Sakit di lutut latihan dan terapi lutut

Langkah-langkah terapi selanjutnya

Sangat bagus untuk kesakitan dalam berlubang lutut adalah latihan yang dilakukan di kolam latihan, kerana daya apung air melegakan sendi lutut. Pada masa yang sama, daya tahan air menguatkan otot kerana lebih banyak kerja otot yang diperlukan. Anda boleh mendapatkan latihan dalam artikel Gimnastik air.

manual limfa saliran boleh digunakan sebagai alat untuk melarutkan cecair limfa. Terapi sejuk (krioterapi) untuk keradangan akut atau serangan reumatik juga terbukti berjaya dalam praktik. Bagi orang yang sangat aktif dalam sukan, urutan sukan atau teknik untuk melenyapkan fasia boleh digunakan secara pencegahan atau terapi untuk penyembuhan.

Sekiranya anda menderita osteoartritis, latihan berguna untuk mengekalkan tekanan pada sendi lutut minimum dan pada masa yang sama memungkinkan pergerakan dalam pelbagai gerakan. Pesakit yang menderita trombosis harus melakukan senaman perangsang peredaran yang perlahan dan mengelakkan pergerakan tiba-tiba dan tiba-tiba. Untuk kronik kesakitan syarat, electrotherapy juga boleh digunakan secara khusus untuk mengurangkan gejala. Dalam kes tertentu, teknik terapi manual juga berguna untuk mempengaruhi keadaan cecair sendi rawan (contohnya sling table).

Ringkasan