Keriting kaki

Pengenalan

Yang paling penting paha otot lentur adalah otot semitendinous (M. semitendinoses) dan femep bisep otot. Mereka terletak di bahagian belakang paha dan menyebabkan yang lebih rendah kaki ditarik ke punggung. Tetapi, kerana otot ini jarang dilatih berbanding dengan otot paha otot ekstensor, ia sering mengalami atrofi dan cenderung kekejangan. Antagonis otot ekstensor paha ini dilatih oleh kaki pemusing.

Otot terlatih

  • Otot bisep bisoris
  • Otot langsing (M. graciles)
  • Otot semitendinosus (M. semitendinosus)
  • Otot tendon rata (M. semimembranosus)

Keterangan Keriting kaki

Atlet berbaring di bangku, tumit (kaki belakang) terus bersentuhan dengan rintangan. Pandangan dihalakan ke sisi. Rintangan berat pada tumit ditekan ke punggung.

Fasa penghasilan (eksentrik) mesti dijalankan dengan perlahan. Semasa latihan ini, penting untuk tidak memberi tekanan pada patella. Paha dipasang oleh permukaan sokongan dan berat ditekan ke punggung.

Pengubahsuaian

Oleh kerana latihan ini hanya dapat dilakukan dengan bantuan alat latihan, pengubahsuaian tidak mungkin dilakukan. Penggunaan expander memerlukan tahap yang sangat tinggi penyelarasan. Expander dilekatkan di depan badan dan di kaki, kemudian bahagian bawah kaki ditarik ke arah punggung.

Kemungkinan lain untuk melatih otot paha belakang adalah penggunaan band expander. Di sini anda akan mendapat maklumat terperinci mengenai kaki dibengkokkan dengan pengembang.