Berapa lama simptom penarikan berlangsung? | Pengeluaran Alkohol

Berapa lama simptom penarikan berlangsung?

Tempoh gejala penarikan semasa pengeluaran alkohol sangat bergantung pada tahap pengambilan alkohol sebelumnya. Sekiranya ringan atau, misalnya, penarikan secara beransur-ansur, gejala hanya dapat bertahan satu atau dua hari dan biasanya tidak begitu ketara. Sekiranya berlaku intensif dan tiba-tiba pengeluaran alkohol, simptom biasanya berlanjutan beberapa hari.

Dalam beberapa kes, gejala yang menyertainya dapat bertahan hingga seminggu. Pada mulanya, gejala penarikan, seperti kegelisahan dan loya, mendominasi, dan ketika penarikan berlangsung, gegaran, halusinasi dan gangguan kardiovaskular adalah yang paling biasa. Sebaik sahaja gejala penarikan fizikal diatasi, kebergantungan psikologi mesti dibanteras dengan terapi dan kumpulan pertolongan diri.

Berapa kos pengeluaran alkohol?

Kos sebiji pengeluaran alkohol sangat berbeza dan bergantung pada jenis pengeluaran dan tawaran. Kosnya selalunya berada dalam julat tiga angka. Sekiranya, sebagai contoh, penawar juga dilakukan sebagai sebahagian daripada pengambilan alkohol, ini dapat meningkatkan harga pengeluaran alkohol secara signifikan. Walau bagaimanapun, sebahagian besar kos ditanggung oleh kesihatan syarikat insurans, sebagai ketagihan arak adalah penyakit yang diiktiraf secara rasmi. Walau bagaimanapun, ia harus dijelaskan dengan kesihatan syarikat insurans terlebih dahulu untuk rawatan penarikan alkohol tertentu sama ada dan kos terapi mana yang ditanggung oleh insurans kesihatan.

Bagaimana terapi penarikan alkohol berfungsi?

Terapi pengambilan alkohol dibahagikan kepada pelbagai peringkat. Pertama sekali, badan mesti dibebaskan dari semua kesan alkohol. Proses ini dikenali sebagai "detoksifikasi"Dan paling sering dilakukan secara pesakit dalam, iaitu di wad yang dirancang khas untuk tujuan ini.

Tujuan utama proses ini adalah menggunakan ubat untuk memerangi gejala yang timbul semasa pengambilan alkohol. Selepas jangka masa tertentu badan disahtoksin. Walau bagaimanapun, ini tidak menghilangkan masalah ketagihan.

Ini dapat dikurangkan dengan berkesan melalui rawatan psikoterapi. Perkara-perkara ini mesti berlaku sejurus selepas detoksifikasi selambat-lambatnya dan boleh berlaku sama ada dalam keadaan pesakit dalam atau pesakit luar. Pelbagai tawaran untuk kumpulan pertolongan diri, seperti Alcoholics Anonymous, juga membantu dalam perjalanan minum alkohol.

Terdapat juga pelbagai pusat kaunseling, termasuk beberapa institusi awam. Pengambilan alkohol boleh dibahagikan kepada fasa yang berbeza. - Pertama sekali terdapat fasa hubungan, di mana hubungan dibuat dengan, misalnya, doktor keluarga atau pusat kaunseling.

Fasa ini mungkin dihilangkan sekiranya berlaku pengambilan alkohol di rumah, tetapi masih sangat digalakkan. - Fasa kedua ialah detoksifikasi dan motivasi awal. Pada fasa ini, tubuh dibebaskan dari semua sisa alkohol, dan gejala penarikan diri sering dirawat dengan ubat-ubatan.

Sebaliknya, pada tahap ini, motivasi pesakit untuk melawan ketagihan diperkuat dengan perbincangan psikoterapi awal. - Fasa ketiga pengambilan alkohol adalah fasa penyapihan dan terapi jangka panjang. Di sini fokusnya adalah untuk memerangi ketagihan.

Bergantung pada orang yang terkena, ini juga boleh dilakukan dalam keadaan pesakit luar dalam latihan. - Fasa terakhir pengambilan alkohol adalah selepas rawatan. Perjumpaan berkala dalam kumpulan pertolongan diri penting di sini agar dapat membincangkan sebarang masalah yang mungkin timbul berkaitan dengan pengambilan alkohol.

Tempoh terapi bergantung kepada keparahan gejala. Sebagai peraturan, fasa detoksifikasi pengambilan alkohol selesai setelah satu minggu, kerana gejala penarikan fizikal juga menurun pada saat itu. Walau bagaimanapun, ketagihan itu berterusan melepasi tahap detoksifikasi dan memerlukan masa lebih lama untuk memerangi.

Ramai orang menganggap sekitar 3 hingga 4 minggu sehingga fasa ini juga selesai. Ini sangat berbeza dari orang ke orang dan tidak boleh digeneralisasikan. Oleh itu, agar dapat menjamin pengeluaran alkohol yang selamat, penyertaan berterusan dalam perjumpaan kumpulan pertolongan diri harus dilakukan sekurang-kurangnya setelah satu bulan.

Terdapat banyak orang yang melakukan pengambilan alkohol di rumah. Adakah ini berjaya atau tidak bergantung kepada orang yang berkenaan, persekitaran dan tahap pengambilan alkohol sehingga saat itu. Faktor penentu pengambilan alkohol adalah syarat tertentu mesti dipenuhi.

Ini merangkumi di atas pemahaman mengenai masalah yang ada ketagihan arak. Sekiranya pandangan ini tidak tersedia, penarikan diri tidak akan berjaya, tanpa mengira persekitarannya. Walau bagaimanapun, ini adalah syarat mutlak, terutama untuk pengambilan alkohol yang berlaku di rumah.

Tambahan pula, sangat penting untuk mewujudkan persekitaran yang menyokong. Sekiranya orang-orang yang tinggal di rumah yang sama, misalnya, tidak menyedari bahawa orang yang bersangkutan sedang mengalami pengeluaran alkohol, ini boleh menyebabkan beberapa kesulitan. Unsur penting pengambilan alkohol adalah antara lain dengan membuang semua minuman beralkohol dari isi rumah. Juga penting untuk tidak berada di sekitar orang yang mengambil alkohol untuk sementara waktu. Sekiranya semua perkara ini diambil kira, pengambilan alkohol juga boleh berlaku di rumah.