Sol | Fisioterapi untuk belat shin

Insoles

Sejak sindrom tepi tibial sering terjadi sebagai akibat dari postur yang tidak betul atau pergerakan yang tidak betul serta berjalan di permukaan yang terlalu keras, penggunaan sol khas boleh menjadi terapi yang masuk akal. Ini bertujuan untuk menyebarkan tekanan secara optimum ke seluruh kaki untuk melegakan struktur yang tertekan. Sol juga harus mendorong pelaksanaan pergerakan yang betul dan memudahkan penggulungan, sehingga kerengsaan tibia dapat diminimumkan.

Sol yang sesuai boleh diresepkan oleh doktor atau dibeli di kedai yang dilengkapi dengan kakitangan terlatih. Dalam kebanyakan kes, perlu dilakukan penyesuaian individu untuk sol. Topik-topik ini mungkin menarik bagi anda:

  • PNF (Kemudahan Neuromuskular Proprioceptive)
  • Dinamika Spiral

Stoking mampatan

Stoking mampatan adalah satu lagi pilihan baik yang digunakan secara pencegahan oleh banyak atlet kompetitif dan amatur. Ini adalah stoking yang sangat ketat yang sesuai dengan bentuknya kaki. Kami jantung sentiasa mengepam darah melalui badan, terutamanya ketika berdiri atau duduk, merupakan cabaran khas untuk mengangkut darah dari kaki ke belakang jantung.

Tekanan yang diberikan oleh stoking mampatan memudahkan aliran balik darah. Kelebihan stoking lain ialah mereka memegang betis dan otot kaki dan struktur di sekelilingnya rapat-rapat. Mampatan ini mengurangkan kekuatan kejutan yang mempengaruhi kaki ketika berlari, supaya kaki tidak terlalu tertekan. Walau bagaimanapun, juga penting di sini bahawa stoking mampatan hanya digunakan setelah fasa keradangan akut berakhir.

Ringkasan

Fisioterapi adalah bentuk utama terapi konservatif untuk sindrom tepi tibial. Melalui teknik dan latihan yang digunakan dalam fisioterapi, kebanyakan pesakit berjaya mendapatkan kesakitan terkawal dalam jangka masa yang singkat dan mendapatkan perasaan badan yang lebih baik. Postur buruk atau pergerakan yang salah sebelumnya diperbetulkan semasa terapi dan pesakit diberi latihan penting yang akan membantu mereka menjaga sindrom tepi tulang belakang dalam pemeriksaan.