Berlari

Berlari ketika ini masih merupakan salah satu pembunuh lemak No. 1 di Jerman. Walaupun sukan seperti Nordic Walking semakin popular, berjoging adalah kaedah yang paling biasa untuk memerangi obesiti.

Berbanding dengan yang lain ketahanan sukan, larian mempunyai kelebihan bahawa ia boleh digunakan secara praktikal di mana sahaja, memerlukan sedikit masa dan, dalam kombinasi dengan jumlah yang diukur latihan kekuatan, menjamin kejayaan terbaik. Berlari adalah varian aktif yang paling menjimatkan pembakaran lemak dan boleh dilakukan pada usia berapa pun. Tidak lain ketahanan sukan membakar jumlah kilokalori yang setanding dalam masa berlari.

Walau bagaimanapun, peningkatan penggunaan kalori per unit masa juga menyebabkan keletihan otot yang lebih cepat. Pemula sering mencapai had prestasi mereka dengan cepat dan menghentikan latihan kerana kehilangan motivasi. Sekiranya anda sangat berat badan berlebihan, anda juga akan memberi lebih banyak tekanan pada lutut, kaki dan pinggul sendi.

Sekurang-kurangnya setiap ketahanan atlet semestinya telah mencuba berlari, tetapi pemula masih dinasihatkan untuk menggunakan yang lain sukan ketahanan. Dalam bahagian ini, disiplin ketahanan klasik untuk berjalan dibincangkan dengan lebih terperinci. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sukan merentas desa telah menjadi sukan sukan yang bercita-cita tinggi.

Berlari adalah dan merupakan bentuk prestasi daya tahan yang paling berkesan. Prasyarat untuk berjalan sihat, bagaimanapun, adalah teknik lari yang betul. Sekiranya terdapat penyakit ortopedik, pemeriksaan perubatan diperlukan pada usia berapa pun.

Sebagai tambahan, analisis larian yang dijalankan secara profesional disarankan bagi setiap atlet untuk menentukan kemungkinan kekurangan gaya larian. Tidak ada disiplin daya tahan yang lain yang menunjukkan gejala penyesuaian yang ketara di sistem kardiovaskular dalam masa sesingkat berjalan seperti biasa. Kajian terkini menunjukkan bahawa senaman juga mencegah berkaitan dengan usia demensia.

  • Peningkatan jumlah jantung
  • Menurunkan tekanan darah
  • Pengurangan kadar nadi rehat
  • Jantung berfungsi dengan lebih ekonomi
  • Kecekapan umum meningkat
  • Sistem ketahanan badan diperkuat
  • Beban sukan dapat dijana dengan lebih cepat.

Berjalan kaki secara berkala meningkatkan keadaan setempat darah peredaran darah dan dengan itu mencegah penyakit seperti arteriosclerosis. Di samping itu, jumlah darah dalam badan meningkat, yang meningkatkan bekalan oksigen ke organisma. Penyelidikan lebih lanjut menunjukkan bahawa latihan berlari secara berkala meningkatkan mood umum.

Berkali-kali persoalan disiplin daya tahan optimum dibincangkan. Terlepas dari keberkesanan disiplin masing-masing, persoalan motivasi untuk sukan jauh lebih penting. Tidak ada disiplin ketahanan terbaik, hanya yang disukai individu.

Siapa yang lebih bersenang-senang dengan berbasikal harus berpusing, tanpa mengira berapa kilokalori latihan berjalan lebih banyak setiap jam. Faktor penentu kejayaan adalah daya tahan, dan ini hanya dapat dicapai jika ada motivasi untuk sukan ini. Pemula dengan kekurangan daya tahan jangka panjang sering dilatih semasa latihan larian dan mencapai had prestasi mereka dan kehilangan motivasi yang menyertainya walaupun pada kelajuan perlahan.

Sukan seperti berbasikal, berjalan kaki Nordik atau berenang lebih sesuai. Terutama ketika berenang, bagaimanapun, penting untuk memperhatikan teknik yang betul, kerana ketegangan otot sering menjadi penyebab teknik berenang yang tidak betul. Begitu juga dengan ahli sukan dan wanita yang teruk berat badan berlebihan pertama sekali harus mencuba Nordic Walking kerana tekanan sendi yang tinggi.

Namun, pernyataan "berjalan tidak baik untuk sendi" salah. Hari ini kita mengetahui bahawa pemuatan yang mencukupi secara berkala sendi menguatkan keseluruhan alat pergerakan pasif (tulang, ligamen, sendi, dan lain-lain). Soalan mengenai kelajuan larian yang betul adalah topik yang menarik dalam sains sukan.

Pada masa lalu, resolusi untuk optimum pembakaran lemak adalah perlahan. Hari ini diketahui bahawa pembakaran lemak memainkan peranan yang menentukan dalam fasa selepas berlari. Pada asasnya, larian larian yang sihat sangat mustahak, di mana jarak larian dapat diselesaikan tanpa masalah dengan laju larian yang betul.

Sekiranya kelajuan berjalan atau intensiti (jantung kadar) dinaikkan untuk waktu yang singkat, tidak ada masalah. Sebaliknya, variasi beban / regangan selalu memberi kesan positif pada otot dan keseluruhan organisma. Walau bagaimanapun, beban yang lebih tinggi menjadi bermasalah dalam kes penyakit kardiovaskular.

Oleh itu, pemeriksaan perubatan disarankan sebelum ini latihan ketahanan dan secara berkala. Berlari secara berkala mendorong penyelenggaraan kesihatan, membawa kepada peningkatan membakar lemak badan dan meningkatkan amnya kecergasan. Walaupun begitu, terutamanya pemula yang sporty sering melakukan kesilapan. Antara kesalahan biasa adalah:

Semasa berjalan, peralatannya agak murah berbanding yang lain sukan ketahanan.

Walau bagaimanapun, kasut lari dan pakaian berjalan sangat penting untuk perasaan yang menyenangkan ketika berlari. Kasut lari adalah peralatan yang paling penting. Walaupun kasut boleh berjalan sejauh 1000 km tanpa masalah, mereka biasanya kehilangan sifat pelindung penting mereka lebih awal.

Rata-rata kasut lari biasanya dipakai sejauh lebih dari 1000 kilometer. Sesiapa yang menyimpan pada kasut lari pasti menabung di hujung yang salah. Semasa membeli kasut lari, anda harus selalu mendapatkan nasihat pakar.

Sesiapa yang mengalami kedudukan kaki yang cacat harus terlebih dahulu berjumpa pakar ortopedik mengenai sol. Ini dapat mengelakkan keluhan jangka panjang di kaki, lutut dan sendi pinggul kawasan. Pakaian mesti selalu disesuaikan dengan keadaan termal. Pakaian pelari bernafas sangat sesuai.