Pemilihan jarum | Teknik akupunktur

Pemilihan jarum

Semasa memilih jarum, seseorang harus mempertimbangkan usia dan perlembagaan pesakit serta lokasi tusuk. Piawaian antarabangsa adalah jarum keluli pakai steril dengan panjang 3cm (tanpa pemegang) dan ketebalan 0.3 mm. Pemegang spiral logam bermanfaat untuk rangsangan tambahan dengan arus, jika tidak, pemegang plastik mencukupi.

Terutama di telinga Perancis akupunktur, jarum emas dan perak juga digunakan. Terdapat beberapa teknik jahitan di akupunktur. Teknik satu tangan dan teknik dua tangan mesti disebutkan.

Pada bekas, jarum dipegang antara ibu jari dan jari telunjuk dan menusuk sedalam 2-3 mm. Jarum ditolak ke hadapan ke subkutis di bawah tekanan sedikit dan dengan sedikit putaran. Barulah seseorang mula merangsang dengan memutar, mengangkat dan menurunkan jarum dan mencetuskan "perasaan De-Qi" yang telah disebutkan.

Jarum tidak boleh dibengkokkan atau diringkuk semasa prosesnya. Kaedah ini memerlukan banyak latihan dan kemahiran. Dalam teknik dua tangan, jarum dipegang dengan ibu jari, telunjuk dan tengah jari.

Tangan kedua meregangkan, menekan, memperbaiki atau melipat kawasan kulit yang akan ditusuk. Hujung jarum menyentuh kulit sedikit pada mulanya, kemudian dipandu ke kedalaman dengan pergerakan cepat dan maju. Dalam China, untuk menjimatkan jarum, dalam kes tertentu beberapa titik dicapai dengan hanya satu jarum.

Satu pergi dengan jarum dari satu akupunktur tunjuk ke yang lain tanpa mencederakan kulit lagi. Hujung jarum tidak boleh menembusi kulit pada titik kedua. Kedalaman jahitan bergantung pada kedudukan dan anatomi titik yang akan dirawat.

Pada dasarnya, tujuan kedalaman jahitan adalah untuk mencapai "perasaan De-Qi". Namun, perintah tertinggi di sini adalah organ dalaman, saraf atau darah kapal tidak boleh cedera dan doktor tidak boleh cedera tusuk kawasan tanpa mengetahui anatomi. Hujung jarum harus selalu menunjuk ke arah kawasan yang berpenyakit untuk mengarahkan jarum ke dalamnya.

. tusuk sudut bergantung pada struktur di bawah kulit. Sudut suntikan 90 darjah sangat sesuai untuk kawasan yang kaya dengan otot. Sudut suntikan serong kira-kira.

45 darjah digunakan terutamanya di sekitar ruang sendi. Tusukan tangen atau mendatar 15-30 darjah digunakan di mana ototnya nipis atau di mana struktur anatomi sensitif terletak di bawahnya, misalnya pada tengkorak atau di atas ruang interkostal. Teknik ini juga digunakan untuk menjangkau beberapa titik akupunktur dengan satu jarum.

Bergantung pada jenis jarum, tenaga dapat ditambahkan atau ditarik dari pesakit. Perbezaan dibuat antara teknik toning - "Bu" (toning, tambah, pengukuhan); menguatkan organisma dalam keadaan kekurangan dan kekosongan dan kurang berfungsi - dan teknik penenang - "Xie" (ubat penenang, menguras, melemahkan); dalam penyakit akut, menyakitkan, keadaan yang menyakitkan dalam sistem lokomotor atau keradangan).