Rehab / Latihan | Fisioterapi untuk patah pergelangan kaki

Rehab / Latihan

Semasa langkah-langkah pemulihan selepas buku lali patah, terdapat pelbagai latihan yang dirancang untuk mengembalikan kestabilan, mobiliti, kekuatan dan penyelarasan kaki selepas patah kaki buku lali. Sebilangan latihan ini dijelaskan di bawah. Mobilisasi Latihan dilakukan di atas miring board.

Duduk di atas kerusi dan letakkan kaki yang cedera di papan kecondongan di hadapan anda. Sekarang gerakkan papan kecondongan dengan kaki anda ke kiri dan kanan tetapi hanya sejauh ini sehingga pergerakan itu tidak menyebabkannya kesakitan. Kemudian, senaman ini juga dapat dilakukan dengan berdiri, dengan sihat kaki di atas lantai.

Mobiliti Untuk latihan ini, duduk di atas meja atau yang serupa. supaya kaki anda terjuntai bebas di udara. Sekarang lukiskan abjad atau deretan angka di udara dengan kaki yang rosak.

Sekali lagi, pastikan pergerakan tidak menyebabkan kesakitan. Kestabilan Berdiri tegak dan tegak. Kaki anda selebar bahu dan kaki anda sepenuhnya di atas tanah.

Sekarang perlahan-lahan tekuk lutut tetapi pastikan tumit anda tetap bersentuhan dengan lantai. Berjalan serendah mungkin tanpa kesakitan. Untuk meningkatkan intensiti latihan ini, anda juga boleh melakukannya di papan kecondongan, yang juga bertambah baik penyelarasan dan mengimbangi.

Untuk latihan ini, duduk di tengah bola gimnastik dan letakkan yang cedera kaki di lantai di hadapan bola sehingga lutut menunjuk ke hadapan. Sekarang gulung perlahan-lahan ke depan bola gim sehingga bebannya dikendalikan kaki. Pastikan lutut tidak melangkaui hujung kaki dan seluruh kaki anda tetap bersentuhan dengan lantai.

Menguatkan otot Untuk latihan ini, berdiri di tangga sehingga tumit anda melayang di udara. Sekarang tekan ke hujung jari kaki anda dan kemudian turunkan tumit anda kembali perlahan-lahan dan dengan cara terkawal. 20 pengulangan. Dalam latihan selanjutnya latihan ini juga boleh dilakukan dengan satu kaki. Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel:

  • Latihan untuk patah pergelangan kaki
  • Fisioterapi latihan sendi buku lali