Terapi Aritmia Mutlak untuk aritmia jantung | Aritmia mutlak - Anda harus tahu itu

Terapi Aritmia Mutlak untuk aritmia jantung

Terapi aritmia mutlak didasarkan pada prognosis dan komplikasi yang boleh timbul dari penyakit ini. Dalam kerangka ini, empat tonggak asas terapi aritmia mutlak dapat ditentukan. Tiang pertama terapi merangkumi profilaksis dan mungkin yang paling penting bagi setiap pesakit.

Fibrilasi atrium menyebabkan aliran tidak tetap darah di atria, yang menyebabkan darah cenderung membentuk gumpalan. Gumpalan ini kemudian dapat memasuki ventrikel dan dari situ dikeluarkan ke dalam peredaran badan. Di sini mereka boleh menyebabkan kerosakan serius, seperti oklusi kapal yang membekalkan otak.

Ini membawa kepada a strok dengan kekurangan yang teruk dan kadang-kadang tidak dapat dipulihkan. Atas sebab ini, setiap pesakit dengan fibrilasi atrium harus menerima apa yang disebut profilaksis tromboemboli, yang dapat mencegah pembentukan darah gumpalan. Tiang kedua terapi adalah kawalan frekuensi.

Ini digunakan apabila fibrilasi atrium tidak dapat dihentikan. Namun, kerana atria bergerak jauh lebih pantas daripada biasa jantung kadar aritmia mutlak, selalu ada risiko bahawa kadar cepat akan dihantar ke ventrikel, sehingga mengancam nyawa tachycardia atau bahkan fibrilasi ventrikel. Tiang ketiga terapi mengandungi kawalan irama, di sini usaha dilakukan untuk membawa kembali aritmia mutlak ke normal jantung irama melalui ubat-ubatan atau impuls elektrik.

Pilar terapi keempat dan terakhir berkaitan dengan penyakit sekunder atau penyakit yang paling biasa yang boleh mempengaruhi pengaruh fibrilasi atrium. Di sini, sebagai contoh, tetapan yang betul tekanan darah tinggi. - Profilaksis

  • Kawalan kekerapan
  • Kawalan irama
  • Terapi umum

Mungkin pendekatan terapeutik yang paling penting dalam rawatan aritmia mutlak adalah profilaksis tromboembolisme.

Untuk tujuan ini, darah- ubat penawar diberikan secara kekal. Wakil ubat yang paling terkenal adalah Marcumar®. Salah satu pengencer darah tertua yang digunakan dalam profilaksis aritmia mutlak.

Marcumar® adalah ubat yang sangat dipercayai yang, apabila tahap darah diselaraskan dengan betul, mengurangkan risiko a strok disebabkan oleh a darah beku. Malangnya, Marcumar® dimetabolisme secara individu, yang membuat pemeriksaan darah secara berkala diperlukan untuk menetapkan dos yang betul. Berbanding dengan ubat pengencer darah baru yang tidak memerlukan pemeriksaan darah secara berkala, Marcumar® tetap menjadi alternatif yang baik kerana ia adalah ubat yang diuji dengan sangat baik yang masih lebih unggul daripada banyak ubat baru dari segi kebolehkendalian dan toleransi.

Cardioversion adalah pendekatan terapeutik yang berfungsi untuk mengawal irama fibrilasi atrium. Kardioversi boleh dilakukan secara elektrik atau dengan ubat. Dalam kardioversi elektrik, dorongan elektrik diberikan kepada pesakit yang sedang tidur, yang diselaraskan dengan tindakan jantung dan bertujuan untuk mengembalikan irama jantung menjadi normal.

Alternatifnya adalah kardioversi yang disebabkan oleh ubat. Dalam kes ini, ubat khas diberikan di bawah kawalan tindakan jantung, yang juga bertujuan untuk menghentikan gangguan irama dan membawa atria kembali ke irama jantung normal. Topik serupa yang mungkin menarik bagi anda: Gegaran dan fibrilasi ventrikel.