Otot Thyroarytaenoid: Struktur, Fungsi & Penyakit

Otot thyroarytaenoid adalah salah satu otot rangka pada manusia. Ia ditugaskan pada otot laring. Melaluinya, penutupan glotis berlaku.

Apakah otot thyroarytaenoid?

. laring mempunyai fungsi penting dalam pembentukan pertuturan. Proses ini dipanggil fonasi. Agar ia berlaku, beberapa komponen diselaraskan dalam organisma. Otot thyroarytaenoid adalah bahagian dalam kompleks ini. Ini memastikan bahawa glotis menyempit. Ini memiliki bentuk seperti celah dan terletak di antara lipatan vokal. Glotis mesti ditutup supaya bunyi dapat dihasilkan. Apabila ini berlaku, pita suara melonggarkan. Semua ini hanya dapat berlaku kerana laring dikelilingi oleh pelbagai rawan. Ini lebih lembut daripada tulang dan dengan itu ia dapat digerakkan ketika otot laring individu berkontrak. Sebaik sahaja otot otot tiroidaryenoid berkontraksi, struktur tulang rawan bergerak lebih dekat bersama.

Anatomi dan struktur

. laring dibekalkan oleh beberapa otot. Sistem otot laring boleh dibahagikan kepada otot dalaman dan luaran. Otot thyroarytaenoid adalah salah satu otot laring dalaman. Ia dihidupkan oleh saraf berulang laring. Laring, yang dalam perubatan disebut laring, dapat dibahagikan kepada tiga peringkat. Secara menegak di bawah satu sama lain adalah supraglottis, juga dikenali sebagai laring vestibule. Di tengah-tengahnya terdapat glottis atau cavitas laryngis intermedia. Di sektor bawah adalah subglottis atau cavitas infraglottica. Mengelilingi semua peringkat adalah kerangka kartilaginous. Cartilago cricoida, cartilago thyroidea, cartilago epiglottica, dan cartilagines arytaenideae merangkumi laring sepenuhnya. Di permukaan dalaman kartilago thyroidea adalah asal-usul otot thyroarytaenoid. Berlawanan dengan itu adalah otot vokalis. Laluan otot thyroarytaenoideus bermula di pinggir atas arcus kartilago cricoidea. Ia berjalan secara serentak ke proses muskularis dari kartilago arytaenoidea. Kartilago cricoida dipanggil krikoid rawan. Cartilago arytaenideae adalah stellate rawan.

Fungsi dan tugas

Pembentukan suara berlaku di laring. Ini dikelilingi oleh pelbagai rawan dan diaktifkan oleh beberapa otot. Antaranya ialah otot thyroarytaenoideus. Ia menyokong otot cricoarytaenoideus lateral dalam aktiviti memastikan penutupan glotis. Ini diperlukan untuk membolehkan pita suara bergerak dengan bebas dan menghasilkan bunyi. Laring mempunyai bentuk menegak dan dilapisi oleh beberapa tulang rawan. Mereka dipanggil rangka tulang rawan. Dalam urutan menurun, mereka adalah tiroid rawan, tulang rawan krikoid, tulang rawan stellate, dan tulang rawan epiglottal. Fonotasi berasal dari kawasan tulang rawan stellate, yang disebut sebagai kartilago arytaenoidea. Otot cricoarytaenoideus lateralis melakukan putaran ke dalam tulang rawan stellate. Dalam proses ini, ia mendapat bantuan dari otot thyroarytaenoideus. Bersama-sama, pengecutan mereka menyebabkan tulang rawan menguncup. Hasilnya ialah glotis ditutup. Pada masa yang sama, proses ini mewujudkan peluang untuk lipatan vokal untuk bergerak lebih dekat bersama. Ini memberi asas untuk pembentukan suara. Untuk memastikan fonasi lengkap, faktor lain diperlukan. Mereka merangkumi latihan intensif dan interaksi beberapa bidang dalam tubuh manusia. Selain penutupan glotis dan getaran bebas lipatan vokal, aliran udara berterusan, tiub embouchure percuma dan pendengaran diperlukan. Tiub embouchure terletak di rongga mulut, hidung dan faring. Udara mesti dapat mengalir dengan bebas melalui paru-paru, bronkus dan trakea untuk bercakap dan menyanyi. Sekiranya semua sistem berfungsi bersama, pembentukan suara berlaku.

Penyakit

Penyakit serta penyakit yang berkaitan dengan serak menyebabkan komplikasi fonasi. Para profesional perubatan merujuk serak sebagai dysponia. Ini adalah gangguan suara yang menyebabkan perubahan timbre. Penyebabnya ialah pita suara. Ini tidak lagi dapat bergetar dengan bebas serak. Suara menjadi kasar, gatal dan pada masa yang sama lebih lembut. Serak dapat dicetuskan oleh pelbagai penyakit. Jangkitan, alergi atau keradangan ada di antaranya. Jangkitan pernafasan juga menyempitkan trakea. Ini mungkin bronkitis or angina. Keradangan trakea atau laring mencetuskan suara serak serta menjengkelkan batuk, Pada keradangan daripada saraf di kawasan laring menyebabkan disfungsi atau kegagalan otot thyroarytaenoid. Karsinoma laring menyebabkan suara serak pada peringkat awal dan kemudian, bergantung pada tempat asalnya, menekan pada rawan individu laring. Akibatnya, ini tidak lagi dapat menjalankan fungsinya. Situasi yang setanding berlaku apabila neoplasma jinak berkembang. Ini adalah kes, misalnya, dengan edema atau sista. Penggunaan pita suara yang berlebihan atau ligamen yang terkoyak juga memberi kesan pada fonasi. Pada masa yang sama, tulang rawan pada laring boleh cedera akibat kemalangan atau jatuh dan mempunyai akibat pada aktiviti fungsinya. merokok, penyedutan gas beracun atau habuk berterusan juga mempengaruhi aktiviti laring. Sekiranya kelumpuhan pita suara atau saraf laring inferior berlaku, otot thyroarytaenoid tidak dapat lagi melakukan aktivitinya kerana ia tidak lagi dibekalkan. Intubasi yang tidak betul menyebabkan trauma pada laring. Ini berlaku semasa berpanjangan intubasi atau sebagai hasil rawatan intensif atau penyelamatan. Intubasi boleh mencetuskan kerosakan pada laring dan kapal, saraf, dan tulang rawan terdapat di sana kerana keadaan luaran semasa kecemasan.