Acnemycin®

maklumat am

Ubat yang dikenali sebagai Aknemycin telah lama digunakan untuk merawat jerawat. Penyakit kulit jerawat digemari oleh lelaki hormon (kononnya androgen). Tahap tinggi androgen oleh itu adalah salah satu penyebab keradangan perubahan kulit.

Sebagai peraturan, lelaki lebih kerap terjejas daripada wanita, tetapi pesakit wanita khususnya terganggu oleh orang yang tidak sedap dipandang jerawat. Androgens mempunyai kesan merangsang pada kadar pengeluaran kelenjar sebaceous kulit, mengakibatkan pengumpulan lipid kulit yang berlebihan yang terkumpul dan membentuk gumpalan kecil kecil. Persekitaran ini adalah habitat yang sesuai untuk bakteria, yang menetap dan membiak di sana dan menyebabkan kerengsaan kelenjar sebaceous dan kulit di sekitarnya dengan produk akhir metaboliknya. Hasilnya adalah pengembangan nanah-dipenuhi jerawat.

  • Jerawat
  • Kulit tidak bersih

Bahan aktif

Dadah yang mengandungi Aknemycin® mengandungi bahan aktif eritromisin, antibiotik kumpulan makrolipid. Macrolipid, seperti penisilin, tergolong dalam apa yang disebut beta-laktam. Kumpulan antibiotik ini mempunyai kesan penghambatan pada enzim (transpeptidase) yang penting untuk sintesis dinding sel jerawat bakteria. Sekiranya enzim ini hilang atau jika ia dihambat ke tahap tinggi, maka bakteria tidak lagi dapat membentuk dinding sel yang berfungsi, tidak dapat membiak (kesan bakteriostatik) dan akhirnya mati (kesan bakteriocidal). Oleh itu, Aknemycin® mempunyai kesan penghambatan terhadap perkembangan jerawat yang meradang dengan menghilangkan bakteria yang berkaitan.

Kesan-kesan sampingan

Secara amnya, kesan sampingan jarang dilaporkan berkaitan dengan terapi Aknemycin®. Walau bagaimanapun, sebilangan pesakit mengalami reaksi kulit alergi semasa penggunaan Aknemycin®. Hasilnya adalah: Aknemycin® tidak boleh digunakan di sekitar mata. Di samping itu, sentuhan ubat dengan membran mukus mesti dielakkan dengan segera, jika tidak, kerengsaan teruk mungkin berlaku. - Kemerahan

  • Gatal yang teruk
  • Pembakaran
  • Skala kulit
  • Dehidrasi dan
  • Gelembung berisi air

Kontraindikasi

Aknemycin® tidak boleh digunakan semasa mengandung atau semasa menyusui sebagai kesan berbahaya kepada anak atau bayi yang belum lahir tidak boleh dikecualikan. Di samping itu, penggunaan Aknemycin® dan ubat-ubatan dermatologi serentak mesti segera dibincangkan dengan doktor yang merawat, kerana pengaruh bersama ubat-ubatan tidak dapat dikecualikan dalam setiap kes.

Bentuk dan penggunaan farmaseutikal

Aknemycin® boleh digunakan dalam pelbagai bentuk dos. Pemilihan bentuk aplikasi yang ideal bergantung terutamanya pada keparahan penyakit jerawat, tetapi juga pada penilaian doktor yang merawat dan pilihan setiap pesakit. Ramai pesakit menganggap penggunaan salap Aknemycin® sangat menyenangkan dan senang.

Salap mengandungi bahan aktif standard eritromisin, antibiotik yang menghalang penyebaran bakteria penyebab jerawat. Pelbagai penyelesaian Aknemycin® juga sangat popular di kalangan pengguna kerana penggunaan dan dosanya yang mudah. Dalam kes yang sangat teruk, disyorkan untuk mengambil tablet. Secara amnya, tanpa mengira bentuk dos yang dipilih, pesakit harus segera mengikuti arahan dan arahan dos ahli dermatologi yang merawat, kerana ini adalah satu-satunya cara untuk memastikan risiko kesan sampingan yang tidak diingini serendah mungkin.