Akupunktur semasa kehamilan

Sinonim

Perubatan: kehamilan atau graviti Latin: gravitas - "the gravity" Bahasa Inggeris: kehamilanSelepas kegembiraan mengandung, persoalan pertama timbul: Bagaimana bayi berkembang dari bulan ke bulan? Bagaimana cara saya makan dengan betul? Bagaimana saya mempersiapkan kelahiran? Terutama berkaitan dengan soalan terakhir, akupunktur tahu membantu, kerana akupunktur di mengandung menikmati populariti dan populariti kerana banyak masalah, seperti sakit pagi, belakang kesakitan, sakit kepala dan terutamanya berkaitan dengan kelahiran.

Epidemiologi

Sementara itu, kira-kira satu pertiga wanita yang hamil untuk pertama kalinya sudah bergantung pada kesan jarum kecil (akupunktur jarum). Sejak 10 tahun yang lalu, akupunktur telah kukuh di mengandung dan kawalan kelahiran. Hari ini, kira-kira separuh daripada semua klinik ginekologi menggunakan kaedah penyembuhan orang Cina untuk menjadikan pengalaman kelahiran yang unik ini lebih mudah bagi wanita. Selain keseimbangan secara psikologi titik akupunktur, titik-titik yang mengurangkan kesakitan kelahiran anak dan keseluruhan tempoh kelahiran dirangsang.

Punca

Aduan kehamilan seperti loya, muntah dan kembali kesakitan sering mengehadkan wanita hamil dalam kehidupan seharian dan menjejaskan kemampuannya untuk bekerja atau berjalan. Punca keluhan adalah perubahan hormon yang pertama, yang menyebabkan tisu di dalam badan melonggarkan agar selembut mungkin semasa kelahiran. Akibatnya adalah pelonggaran tendon, ligamen, sendi dan juga edema.

Pada masa yang sama, penambahan berat badan bermaksud bahawa ibu-ibu harus membawa lebih banyak dan otot harus mengimbangi apa yang tidak dapat diuruskan oleh tulang belakang kerana alat sokongan yang longgar. Kesakitan dan ketegangan di bahagian bawah punggung dan pelvis adalah akibatnya. Akupunktur semasa kehamilan dapat memberikan kelegaan dari banyak penyakit dan keluhan yang disebutkan di atas.

Terapi

Untuk memastikan bahawa ibu dan anak berasa selesa ketika hamil, Perubatan Tradisional Cina menawarkan rawatan yang tepat untuk setiap keadaan. Terdapat dietetik Cina, yang menjaga dan membina ibu dan anak secara optimum sebelum dan juga selepas kelahiran, ubat-ubatan Cina, yang boleh digunakan ketika wanita hamil cenderung loya, keletihan atau kerentanan terhadap selsema atau anak yang belum lahir menjadi terlalu gelisah, dan tentu saja akupunktur, yang dapat dengan cepat dan tanpa kesan sampingan mengurangkan ketidakselesaan kecil yang disebabkan oleh perubahan besar dalam tubuh ibu-ibu dalam setiap fasa kehamilan.

Kesan-kesan sampingan

Sebilangan wanita mengalami masalah dengan peredaran semasa akupunktur pada kehamilan. Satu sebab untuk ini boleh menjadi "ketakutan terhadap jarum" secara umum selain sebab-sebab fizikal semata-mata. Oleh itu, adalah berguna untuk melakukan rawatan dengan separuh duduk, separuh berbaring dengan kaki yang sedikit tinggi.

Walau bagaimanapun, reaksi peredaran darah biasanya hilang dengan rawatan lebih lanjut, kerana tubuh terbiasa dengan akupunktur dan pesakit lebih tahu apa yang diharapkan pada sesi kedua. Selepas akupunktur, kawasan yang berlubang mungkin sedikit kemerahan atau kecil lebam mungkin muncul. Kedua-duanya sama sekali tidak berbahaya dan hilang dengan sendirinya.