Alpha-glukosidase

Apakah glukosidase alfa?

Alpha-glukosidase adalah enzim yang berlaku di pelbagai subform dalam semua sel badan. Tidak semestinya setiap sub-bentuk terdapat di setiap sel. Tugas alpha-glukosidase adalah pemisahan ikatan alpha-glikosidik. Ikatan jenis ini merujuk kepada bentuk hubungan antara molekul gula individu. Molekul glukosa individu boleh dihubungkan untuk membentuk rantai besar beberapa ribu gula, yang disebut polisakarida, yang dipecah oleh alpha-glukosidase.

Tugas dan fungsi

Setiap sub-bentuk alpha-glukosidase berbeza di tempat kejadiannya. Bentuk yang meluas adalah glukoamilase maltase, yang dihasilkan dalam sel-sel dangkal usus mukosa, buah pinggang dan beberapa sel imun. Sebagai tambahan kepada bentuk ini, terdapat subformasi lain dalam tisu yang disebutkan.

Seperti mana-mana alpha-glukosidase, maltase-glukosidase juga memutuskan ikatan alpha-glikosidik. Walau bagaimanapun, mereka lebih senang dilarutkan dalam disakarida, rantai gula yang terdiri daripada dua molekul gula individu. Dengan memisahkan disakarida menjadi dua monosakarida, adalah mungkin untuk menyerap molekul gula individu ke dalam badan melalui membran mukus usus kecil.

Oleh itu, enzim memainkan peranan penting dalam pencernaan gula. Di dalam buah pinggang, disakarida, yang disaring keluar dari darah melalui buah pinggang dan kemudian dijumpai dalam air kencing primer, pendahulu enema, juga lebih baik dibahagikan kepada monosakarida individu, yang dapat diserap kembali ke dalam badan oleh sel-sel ginjal. Ini adalah proses penting untuk mencegah kehilangan tenaga yang tinggi melalui perkumuhan gula melalui air kencing.

Sub-bentuk lain dari alpha-glukosidase terdapat di setiap sel di lisosom. Lisosom adalah organel sel yang memecah bahan yang terkumpul di dalam sel dan tidak dapat digunakan. Subform yang berlaku di sini disebut lysosomal alpha-glucosidase atau acid maltase, yang serupa dengan organel sel.

Tugasnya adalah memecah rantai gula yang tidak dapat digunakan tubuh menjadi monosakarida sehingga dapat diproses dan diekskresikan dengan lebih mudah. Terdapat juga sub-bentuk alpha-glukosidase di hati, yang penting untuk metabolisme tenaga badan. Bentuk ini bertanggungjawab, antara lain, untuk pemecahan glikogen.

Glikogen adalah polisakarida yang terdiri daripada puluhan ribu molekul glukosa dan merupakan bentuk penyimpanan glukosa dalam badan. Apabila badan memerlukan tenaga, baik melalui kelaparan atau aktiviti sukan, simpanan tenaga dipecah oleh alpha-glukosidase, sehingga prestasi yang diperlukan masih dapat diberikan. Subunit alfa-glukosidase yang sama yang terdapat di hati juga terdapat pada otot. Di sini juga, terdapat kedai glikogen yang boleh dipecah mengikut keperluan. Walau bagaimanapun, molekul glukosa yang dilepaskan tidak tersedia untuk tubuh, tetapi hanya berfungsi sebagai sumber tenaga bagi otot.