Bentuk terapi alternatif | Terapi pemakanan ADHS

Bentuk terapi alternatif

AFA - Terapi alga

Ini adalah alga hijau-hijau dari Tasik Klamath Amerika di Oregon. Sebagai kekuatan semangat yang disebut, mereka menjanjikan kemampuan yang lebih baik untuk berkonsentrasi, yang menjadikan mereka sesuai untuk ADHD. Walaupun sediaan tersebut mengandungi sebilangan besar asid amino, enzim, vitamin dan unsur surih, pengesahan saintifik bagi kes ADHD masih hilang.

Asas bentuk ini diet adalah andaian bahawa ADHD atau ADHD disebabkan atau sebahagiannya disebabkan oleh alergi terhadap makanan. Ini tidak berdasarkan pada alahan yang mendasari individu, melainkan mengehadkan pengambilan makanan kepada beberapa makanan asas, yang jarang sekali menyebabkan alergi. Dalam diet, semakin banyak makanan ditambah, tetapi makanan yang disyaki memburukkan lagi sindrom dengan cara tertentu (kacang, produk gandum, coklat, jagung, buah sitrus) dielakkan. Sekiranya anda memutuskan untuk mengikuti jenis ini diet, anda harus memastikan bahawa diet anda tidak terlalu sepihak.

Diet mengikut Feingold

Asas jenis ini diet adalah anggapan bahawa ADHD disebabkan oleh pengawet atau bahan tambahan warna dan aroma dalam makanan. Oleh itu, mengelakkan makanan ini adalah asas diet ini.

Diet berdasarkan oat

Asas diet jenis ini adalah anggapan bahawa ADHD dicetuskan dan sebahagiannya disebabkan oleh diet kaya fosfat. Oleh itu, semua makanan dengan kandungan fosfat yang tinggi harus dielakkan. Kajian saintifik belum dapat membuktikan manfaat diet dengan terapi ADHD / ADHD, walaupun beberapa orang yang terkena penyakit kadang-kadang membincangkan peningkatan dan pengurangan masalah.

Diet selalu membawa risiko bahawa diet terlalu sepihak. Oleh itu, ia harus dinyatakan dengan jelas pada ketika ini. Di samping itu, pada masa ini tidak dapat diramalkan dengan jelas sejauh mana diet mempunyai kesan positif terhadap gejala ADHD dalam kes-kes individu. Lebih jauh lagi, kesan terapi AFA - alga secara khusus belum terbukti secara saintifik, dan di beberapa tempat peringatan bahkan dikeluarkan terhadap bentuk terapi ini.

Bentuk terapi lain

Bentuk terapi yang disebutkan tidak berlebihan, walaupun dengan terapi ubat. Ubat-ubatan tersebut harus selalu digunakan sebagai bagian dari strategi terapi keseluruhan - sebagai kombinasi dengan terapi rumah, terapi pendidikan psikoterapi dan kuratif dan / atau terapi pemakanan.