Amoksisilin dan susu | Amoksisilin

Amoksisilin dan susu

Amoxicillin adalah antibiotik yang serupa dengan kimia penisilin. Dengan beberapa ubat dikatakan bahawa anda tidak boleh meminumnya dengan susu. Sebabnya adalah bahawa susu adalah zat suka lemak (lipofilik) yang, sementara diserap melalui usus, dapat menyekat saluran melalui mana ubat lipofilik akan diserap.

Dalam kes amoksisilin, bagaimanapun, penyerapan melalui usus tidak terhalang oleh minum susu. Amoxicillin Oleh itu boleh diambil dengan susu tanpa kehilangan keberkesanan antibiotik. Antibiotik seperti tetrasiklin tidak boleh digabungkan dengan susu atau bahkan diambil dengannya. Susu dan amoksisilin, sebaliknya, boleh diterima dengan baik dan tidak ada bahaya kesan amoksisilin yang meningkat atau menurun.

Amoksisilin dan alkohol

Anda boleh mendapatkan banyak maklumat dan sejauh mana alkohol dan amoksisilin boleh didapati di bawah topik kami: Amoksisilin dan alkohol

Pendedahan amoksisilin dan cahaya matahari

banyak antibiotik menyebabkan apa yang disebut fotosensitisasi badan, yang bermaksud bahawa kulit jauh lebih sensitif dan responsif terhadap cahaya matahari. Ini bermaksud bahawa lebih senang diperoleh selaran matahari, sebagai contoh. Dalam kes yang melampau, kulit juga terbakar, walaupun belum terkena cahaya matahari yang melampau.

Amoxicillin tergolong dalam kumpulan yang disebut penisilin antara pelbagai bahan aktif dari bidang antibiotik, yang sebahagiannya membawa kesan sampingan ini. Untuk amoksisilin, bagaimanapun, kesan sampingan fotosensitisasi tidak dijelaskan secara khusus, kerana ia jarang berlaku dan oleh itu sangat tidak mungkin. Pada prinsipnya, oleh itu, tidak ada "larangan matahari", tetapi tidak berbahaya bagi orang yang sangat sensitif terhadap cahaya dalam kehidupan sehari-hari untuk menghindari tinggal di bawah sinar matahari selama mengambil Amoxicillin untuk menjaga risiko serendah mungkin.

Alergi terhadap amoksisilin

Amoxicillin adalah antibiotik yang tergolong dalam antibiotik spektrum luas, kerana amoxicillin berkesan terhadap sebilangan besar bakteria. Amoxicillin tergolong dalam kumpulan penisilin antibiotik. Seperti ubat lain sahaja, amoksisilin boleh menyebabkan reaksi alahan, yang berdasarkan alergi terhadap amoksisilin.

Alergi terhadap Amoxicillin ini dapat menampakkan diri dengan pelbagai cara. Ramai pesakit yang mempunyai alergi terhadap Amoxicillin mengadu gatal pada kulit atau pembentukan tompok-tompok merah dan / atau ruam setelah mengambil Amoxicillin. Walau bagaimanapun, loya dengan atau tanpa muntah atau sesak nafas (dyspnoea) juga boleh berlaku.

Oleh itu, gejala alergi terhadap amoksisilin dapat sangat berbeza dan bergantung kepada setiap pesakit. Selalunya sukar untuk membezakan gejala mana yang disebabkan oleh alergi dan gejala mana yang merupakan kesan sampingan antibiotik. Pesakit dengan a penisilin hipersensitiviti atau alergi penisilin harus menahan diri daripada mengambil amoksisilin kerana serupa reaksi alahan diharapkan kerana hubungan kimia.

Dalam keadaan terburuk, yang disebut kejutan anaphylactic boleh berlaku, yang boleh dicirikan oleh gatal (pruritus) kulit, sesak nafas yang teruk (dyspnoea) dan tachycardia. Penting untuk berhenti mengambil amoksisilin pada tanda pertama alergi dan berjumpa doktor. Pesakit yang sistem imun sudah melemah mempunyai peluang meningkat untuk mengembangkan reaksi alahan kepada amoksisilin.