Semua maklumat tentang pencegahan kanser kolon

Apakah pemeriksaan barah kolorektal?

Pemeriksaan kanser kolorektal adalah sebahagian daripada program pemeriksaan berkanun. Tujuannya adalah untuk mengesan kanser kolorektal (atau prekursornya) seawal mungkin. Semakin kecil tumor dan semakin sedikit ia merebak, semakin baik peluang untuk sembuh. Ini sangat penting kerana kanser kolorektal adalah sangat biasa: Di Jerman, ia adalah kanser kedua paling biasa pada wanita dan ketiga paling biasa pada lelaki.

Pemeriksaan kanser kolorektal am

Program saringan kanser kolorektal am terpakai kepada orang yang tidak berisiko khusus untuk kanser kolorektal.

Ujian najis imunologi (iFOBT)

Walau bagaimanapun, ia juga boleh berlaku bahawa ujian dilakukan pada masa polip atau tumor usus tidak berdarah. Oleh itu, keputusan negatif tidak memberikan kepastian 100 peratus bahawa tiada kanser kolorektal hadir.

Sekiranya ujian memberikan keputusan positif, punca sebenar mesti dijelaskan. Oleh itu, kanser kolorektal boleh dikesan dengan jelas dengan kolonoskopi.

Kolonoskopi

Instrumen halus juga boleh dimasukkan melalui endoskop jika diperlukan. Dengan bantuan mereka, doktor boleh mengambil sampel tisu dan memotong polip usus untuk analisis makmal yang tepat. Dalam hampir semua kes, polip usus yang tidak berbahaya pada mulanya membentuk titik permulaan kanser usus. Oleh itu, pencegahan juga terdiri daripada membuang polip yang mencurigakan.

Kelayakan undang-undang: Wanita lebih 55 dan lelaki lebih 50 berhak mendapat sekurang-kurangnya dua kolonoskopi. Jika kolonoskopi pertama kekal tidak ketara, kolonoskopi kedua akan dibayar oleh penanggung insurans kesihatan selepas sepuluh tahun paling awal (kanser kolorektal berkembang dengan perlahan). Sebagai alternatif, mereka yang tidak mahu menjalani kolonoskopi berhak mendapat ujian imunologi setiap dua tahun.

Pemeriksaan rektum digital

Pemeriksaan rektum digital adalah sangat penting: kanser kolorektal sering berkembang di rektum (kanser rektum). Ia kadangkala boleh dirasai secara langsung semasa peperiksaan. Itulah sebabnya doktor mengesyorkan agar semua orang yang berumur 50 tahun ke atas menjalani pemeriksaan rektum digital sekali setahun.

Pemeriksaan kanser kolorektal pada pesakit berisiko

Pelan saringan kanser kolorektal individu juga dinasihatkan untuk kolitis ulseratif penyakit radang usus kronik.

Adalah lebih baik untuk menjelaskan sama ada kos akan dilindungi oleh insurans kesihatan berkanun sebelum peperiksaan.

Pemeriksaan kanser kolorektal: Apa yang boleh saya lakukan sendiri?

Pemeriksaan kanser kolorektal yang berkesan bukan sahaja termasuk penyertaan dalam pemeriksaan saringan yang disyorkan. Setiap orang juga boleh mencegah kanser kolorektal sendiri dengan gaya hidup sihat:

  • Makan diet rendah daging dan tinggi serat dengan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran. Diet tinggi daging dan lemak dengan sedikit serat menggalakkan perkembangan kanser kolorektal.
  • Kurang bersenam adalah faktor risiko lain untuk kanser kolorektal. Jadi aktif secara fizikal secara tetap!

Obesiti dan diabetes jenis 2 juga menggalakkan perkembangan kanser kolorektal disebabkan oleh tahap insulin yang tinggi (insulin secara amnya merangsang pertumbuhan sel). Oleh itu, orang yang berlebihan berat badan dan pesakit kencing manis harus mengambil saringan kanser kolorektal dengan serius.