Angelica: Manfaat Kesihatan, Kegunaan Perubatan, Kesan Sampingan

Tumbuhan dan subspesies dan varietasnya adalah endemik di semua zon sederhana di Asia dan Eropah, terutama di wilayah yang lebih utara. Akarnya berasal terutamanya dari budaya di Belanda, Poland dan Thuringia. Ini terutama akar (Angelicae radix) yang digunakan sebagai ubat, tetapi kadang-kadang seluruh tanaman (Angelicae herba), buah atau minyak pati tanaman (Oleum angelicae).

Angelica: ciri

Angelica archangelica L. adalah tanaman abadi yang kuat antara 1 hingga 2.5 meter, dua tahunan, dengan batang ungu tebal di bahagian atas. Ia mempunyai daun dua hingga tiga pin dengan sarung daun yang melambung. Bunga-bunga hijau kecil terdapat di umpan besar tanpa sarung. Di Eropah Tengah angelica hanya dikenali sejak abad ke-14.

Asal nama

Sekiranya kita dapat mempercayai legenda itu, nama tumbuhan itu berasal dari fakta bahawa ia ditunjukkan kepada orang oleh seorang malaikat (Latin Angelus = malaikat). Pada masa itu, akar angelica dibawa untuk merawat wabak dan menentang "sihir jahat".

Akar Angelica sebagai ubat

Ubat akar terdiri daripada kepingan akar tipis berbentuk silinder yang berwarna kelabu, hitam atau merah-coklat di bahagian luar dan mempunyai alur membujur. Badan berkayu berwarna kuning dan berjalur.

Bau dan rasa angelica

Akar Angelica baunya sangat pedas. The rasa of akar angelica pertama aromatik menjadi manis, kemudian pahit, pedas dan berterusan membakar.