Tahap keratosis aktinik | Keratosis aktinik

Tahap keratosis aktinik

Keratosis aktinik boleh dibahagikan kepada darjah dan jenis yang berbeza. Pengelasan Olsen mengelaskan keratosis actinic mengikut penampilan klinikalnya. Ini bermaksud bahawa penampilan dan juga sifat perubahan kulit digunakan sebagai kriteria klasifikasi.

Terdapat tiga darjah mengikut Olsen yang dijelaskan secara terperinci dalam bahagian yang berasingan (lihat di bawah). Klasifikasi selanjutnya adalah pembezaan subtipe histologi. Klasifikasi ini membezakan keratosis aktinik berkaitan dengan ciri tisu halus mereka.

Untuk klasifikasi ini, sampel kulit mesti diperiksa di bawah mikroskop. Terdapat 6 subtipe histologi. Keratosis aktinik dikelaskan sebagai gred 1 mengikut Olsen pada tahap di mana ia dapat dilihat pada waktu yang paling awal.

Ini adalah keratosis aktinik ringan. Penampilan mereka sedikit kemerahan dan jerawatan. Dalam kebanyakan kes, mereka lebih jelas daripada struktur nodular.

Seseorang dapat melihat luka kulit tunggal atau sedikit yang tidak jelas, yang kabur. Dengan ukuran hanya beberapa milimeter mereka sering terlepas pandang. Sekiranya teruk teruk keratosis actinic seseorang bercakap mengenai kelas 2 menurut Olsen.

Penampilan tahap ini lebih jelas dan senang dikenali berbanding dengan kelas 1 menurut Olsen. Warna keputihan atau kemerahan pada kulit kelihatan, yang boleh menyebabkan kerak. Ini disebabkan oleh keratinisasi yang berlebihan (hyperkeratosis).

Kulit terasa kasar dan pengerasan yang simpul mungkin terasa jelas. Perubahan warna coklat pada kawasan kulit juga mungkin. Biasanya beberapa kawasan yang disebut "teres matahari" terjejas.

Ini merangkumi dahi, jambatan hidung, kulit kepala dan décolleté. Gred 3 menurut Olsen terdapat pada keratosis aktinik yang teruk. Ini adalah maju perubahan kulit yang memerlukan tindakan.

Tebal, seperti ketuat perubahan kulit kelihatan dan terasa. Warna coklat dan putih juga tipikal. Lesi kulit melekat dengan kuat ke permukaan dan tidak dapat dikikis atau dikikis. Peralihan ke kulit putih kanser adalah cecair pada tahap ini. Pendarahan pada lesi kulit mungkin berlaku semasa bersentuhan.

Peringkat awal / tahap awal keratosis aktinik

Perkembangan keratosis aktinik adalah proses bertahap dan pada dasarnya tidak diperhatikan oleh mereka yang terjejas. Pendedahan berulang kepada Radiasi UV, sama ada melalui berjemur atau lawatan ke solarium, bekerja di luar rumah atau kerap terbakar matahari zaman kanak-kanak, membawa kepada kerosakan kekal pada sel kulit dan akhirnya pada luka prakanker atau bentuk awal kanser. Proses ini berlaku selama beberapa tahun, sehingga perubahan yang terlihat biasanya tidak ada hingga usia tua.

Dalam pengertian ini, bentuk yang sangat awal tidak dapat dilihat sama sekali - perubahan sel berlaku hampir di kawasan yang tidak kelihatan. Perubahan pertama yang dapat dilihat, yang boleh digambarkan sebagai peringkat awal atau awal, biasanya adalah gejala kulit merah dan noda. Ini mungkin sangat tidak jelas dan pada mulanya dapat diabaikan, terutama dalam kes jenis kulit yang agak gelap.

Dalam kebanyakan kes, perubahan pada tahap awal keratosis aktinik lebih baik dirasakan daripada dilihat sebagai semacam nodul kecil. Walau bagaimanapun, orang yang terjejas sering tidak menyedari perkara ini. Terutama perubahan pada kulit kepala, penyetempatan keratosis aktinik yang sering, diabaikan.