Diagnosis pembezaan kepada angina tonsillaris | Tonsillaris angina akut

Diagnosis pembezaan kepada angina tonsillaris

Selanjutnya, bentuk khas dari batuk kering, karsinoma amandel, herpes or sifiliskeradangan yang berkaitan harus dikecualikan. - Virus akut faringitis: Gejala serupa, tetapi tidak ada pembengkakan / pelapisan amandel palatal. - helai sisi angina: Keradangan limfa kapal in tekak, biasanya unilateral, tidak ada lapisan pada amandel. - Scarlet demam: Ruam tambahan (bermula di bahagian atas badan), sangat kemerahan, berbintik-bintik lidah ("Lidah raspberry"). - Difteria (sangat jarang): Lapisan keputihan pada mukosa mulut dan amandel berdarah ketika dikeluarkan dan menyakitkan, bau mulut yang manis, nekrosis mukosa

  • Kelenjar Pfeiffer demam (mononukleosis berjangkit): terutamanya plak pusat di amandel palatal, demam tinggi dan keletihan, penglibatan limpa dan hati mungkin.

Angina tonsil kronik

Secara kronik angina tonsilaris (lebih kerap 5 kali setahun dalam 2 tahun berturut-turut) amandel palatal berparut dan berkurang kerana keradangan yang kerap. Oleh itu, sisa sel purulen (detritus) dapat mengalir dengan teruk dan keradangan berulang kali berlaku. Detritus ini dapat dilihat pada kemerosotan amandel palatine, di mana gejala-gejalanya jauh lebih sedikit daripada pada akut angina tonsillaris.

Tonsillaris angina kronik juga boleh menjadi "fokus" untuk keradangan / penyakit kronik lain seperti reumatik demam, iritis, psoriasis. Sekiranya penyakit yang disebutkan di atas tidak berjaya diubati, angina tonsilaris kronik harus dikecualikan.