Ketahanan berhubung dengan kualiti tulang | Ketahanan implan pergigian

Ketahanan berhubung dengan kualiti tulang

Kualiti tulang dijelaskan oleh pelbagai faktor. Ini adalah tolok ukur yang memainkan peranan penting ketika mempertimbangkan implan, kerana dapat memberikan maklumat mengenai kesukaran penempatan implan dan prognosis. The seimbang antara pembesaran tulang dan penyerapan semula tulang adalah salah satu faktor utama kualiti tulang.

Tambahan pula, sifat mikroarkitik dan bahan (iaitu, mineralisasi tulang) memainkan peranan penting dalam penilaian kualiti tulang. Ukuran yang mencukupi kalsium serta vitamin D sangat penting, agar dapat meningkatkan kualiti tulang. Kajian ilmiah selanjutnya dapat membuktikan bahawa ukuran aktiviti sukan yang sihat dapat meningkatkan kualiti tulang dalam jangka masa panjang. Di samping itu, risiko patah tulang dikurangkan. Sebagai pilihan lain, ultrasound terapi ditawarkan untuk meningkatkan kualiti tulang.

Ketahanan berhubung dengan mukosa mulut

Baik kebersihan mulut adalah keperluan asas untuk oral yang sihat mukosa. Untuk mencapai ini, anda harus menggosok gigi dengan bersih sekurang-kurangnya dua kali sehari. Walau bagaimanapun, anda harus memilih kekerasan berus gigi yang sesuai untuk anda sendiri gusi dan gigi.

Berus terlalu banyak atau berus gigi yang terlalu keras boleh merengsakan gusi. Pembersihan gigi profesional secara berkala dapat meningkatkan kualiti mulut mukosa. Tambahan pula, makanan boleh mempengaruhi kualiti oral mukosa. Makanan panas, pedas atau masam boleh merengsakan mukosa mulut. Pesakit dengan gigi palsu harus berhati-hati agar tidak berlaku titik tekanan atau kerengsaan.

Pembersihan gigi profesional - berapa kerap?

Pembersihan gigi profesional secara berkala (= PZR) sangat penting, terutama dalam kes implan, untuk penjagaan dan pencegahan keradangan. Kekerapan pembersihan gigi profesional bergantung pada status risiko individu pesakit. Sekiranya terdapat risiko keradangan yang rendah dan baik kebersihan mulut, PZR disyorkan setiap enam bulan setiap tahun. Pesakit berisiko tinggi periodontitis (= radang periodontium) harus menjalani PZR setiap suku tahun untuk mencegah keradangan di sekitar implan dan dengan itu meningkatkan daya tahan implan. Anda boleh mendapatkan maklumat yang lebih terperinci di sini: Pembersihan gigi profesional