Latihan | Sakit di HWS

latihan

Untuk melegakan kesakitan di tulang belakang serviks di leher kawasan, terdapat beberapa petua dan trik bagaimana melepaskan otot yang tegang dengan sederhana regangan latihan dan dengan itu melegakan kesakitan. Sebilangan besar latihan boleh dilakukan dengan selesa dari rumah atau pejabat dan tidak memerlukan banyak masa. 1. regangan bilah bahu Letakkan atau duduk tegak dan lurus semasa latihan ini.

Sekarang hulurkan tangan anda lurus ke depan sehingga selari dengan lantai. Sekarang pasangkan tangan anda sehingga telapak tangan anda menghadap jauh dari badan anda. Sekarang hulurkan bilah bahu anda dengan mencuba menolak lengan anda sejauh mungkin dari badan anda.

Pegang regangan selama beberapa saat. Ulangi latihan 5 kali dengan jeda pendek antara setiap hantaran. 2. meregangkan bahagian belakang kepala/leher Duduk atau berdiri tegak dan tegak untuk latihan ini.

Kemudian silakan tangan anda di belakang anda kepala. Sekarang berikan tekanan ringan di bahagian belakang anda kepala dengan tangan anda sehingga dagu menghampiri anda dada. Anda mesti merasakan sedikit regangan di leher kawasan.

Tekan sejauh yang tidak menyakitkan dan selesa untuk anda. Pegang kedudukan selama 5-10 saat dan kemudian perlahan-lahan kembali ke posisi awal. 5 pengulangan.

3. regangan dari sisi otot leher Berdiri di sebelah bingkai dinding atau pintu. Sekarang letakkan lengan, yang berada di dekat dinding, di dinding. Siku berada di atas bahu.

Sekarang putar kepala anda dari dinding, membawa dagu ke arah anda dada. Anda harus merasakan regangan di kawasan tulang belakang serviks lateral. Anda juga boleh meletakkan jari tangan di kepala anda dan memberi tekanan lembut untuk meningkatkan regangan.

Pegang kedudukan ini selama 30 saat. Tukar sisi dan ulangi keseluruhan proses 3 kali setiap sisi. Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel:

  • Latihan melawan sakit kepala
  • Latihan melawan sakit leher
  • Latihan sindrom tulang belakang serviks