Bagaimana anda membezakan alergi dengan gigitan serangga yang meradang? | Bagaimana anda mengenali alergi terhadap gigitan nyamuk?

Bagaimana anda membezakan alergi dengan gigitan serangga yang meradang?

An gigitan serangga yang meradang biasanya disebabkan oleh manipulasi gigitan nyamuk. Ini bermaksud bahawa penghalang kulit di kawasan gigitan nyamuk telah rosak dengan menggaru, misalnya. Ini membolehkan patogen menembusi dan menghidupkan gigitan nyamuk.

Lazimnya adalah nanah pembentukan, yang sering dapat dikesan secara luaran oleh tonjolan nanah. Di samping itu, rembesan susu sering kali kosong nanah sekiranya ketegangan kulit terlampau. Kejadian kesakitan dan demam tidak khusus untuk sebuah gigitan serangga yang meradang, kerana simptom-simptom ini juga boleh terjadi jika berlaku alahan.

Oleh itu, secara ringkas, dapat dikatakan bahawa gigitan nyamuk yang meradang muncul di bahagian bawah "gigitan nyamuk normal" dan hanya dalam masa sekurang-kurangnya 2 hari. Sekiranya terdapat alahan, tanda-tanda keradangan (kemerahan, bengkak, terlalu panas, kesakitan) biasanya berkembang dengan cepat - biasanya dalam beberapa minit hingga beberapa jam. Di samping itu, gejala yang menyertainya seperti masalah peredaran darah atau sesak nafas dapat berkembang.

Gejala peredaran darah tidak berlaku sekiranya berlaku gigitan serangga yang meradang, dan juga sesak nafas. Walau bagaimanapun, jika tidak jelas dalam kes individu sama ada alergi atau keradangan tambahan terlibat, doktor harus berunding.