Azelastine: Kesan, Kegunaan, Kesan Sampingan

Bagaimana azelastine berfungsi

Dalam alahan, contohnya kepada debunga rumput atau bulu haiwan, bahan yang sebenarnya tidak berbahaya (alergen) mencetuskan tindak balas imun yang berlebihan dalam badan. Pakar masih belum menjelaskan secara konklusif mengapa ini berlaku pada sesetengah orang. Walau bagaimanapun, perjalanan tindak balas alahan kini sangat difahami dan telah membolehkan perkembangan agen anti-alahan.

Antihistamin H1 seperti azelastine

Sebahagian daripada ini tergolong dalam kelas antihistamin H1. Dalam kes alahan, sel pertahanan tertentu (sel mast) dalam celahan tisu merembeskan sejumlah besar histamin penghantar inflamasi. Ini mengikat tapak dok khusus sel tisu (reseptor histamin) dan memberi isyarat kepada mereka bahawa tindak balas imun baru sahaja dicetuskan.

Akibatnya, membran mukus nasofaring dan mata, sebagai contoh, lebih baik dibekalkan dengan darah untuk mengangkut sel imun selanjutnya ke sana. Tisu menjadi merah, membengkak, dan gatal-gatal berlaku untuk mengeluarkan sebarang badan asing yang mungkin ada. Di samping itu, cecair tisu keluar untuk membasuh badan asing dan patogen - hidung mengalir dan mata berair.

Keistimewaan azelastine ialah "kesan gabungan": sebagai tambahan kepada kesan antihistamin, ia juga menstabilkan sel mast, menyebabkan mereka mengeluarkan lebih sedikit histamin apabila jengkel.

Penyerapan, degradasi dan perkumuhan

Apabila semburan hidung azelastine dan titisan mata digunakan, sangat sedikit bahan aktif memasuki peredaran sistemik. Apabila tablet azelastine diambil, azelastine cepat diserap ke dalam darah melalui usus dan kemudian diedarkan dengan cepat ke seluruh tisu badan.

Selepas kira-kira 20 jam, tahap bahan aktif dalam darah telah menurun sebanyak separuh. Produk degradasi desmethyl azelastine, yang juga berkesan dan terbentuk di dalam hati, separuh terdegradasi atau dikumuhkan selepas kira-kira 50 jam.

Kira-kira tiga perempat daripada bahan aktif dan produk degradasinya dikumuhkan dalam najis, selebihnya meninggalkan badan dalam air kencing.

Bilakah azelastine digunakan?

Ubat anti-alergi azelastine diluluskan untuk rawatan rhinitis alahan bermusim dan sepanjang tahun (seperti demam hay) dan konjunktivitis alahan.

Untuk tempoh penggunaan, sentiasa ikuti arahan doktor atau ahli farmasi anda atau maklumat dalam risalah pakej sediaan yang digunakan.

Cara menggunakan azelastine

Titis mata

Melainkan dinyatakan sebaliknya atau ditetapkan, orang dewasa boleh menggunakan titisan mata azelastine dua kali sehari (1 titis setiap mata). Dalam kes gejala yang teruk, pentadbiran boleh ditingkatkan kepada empat kali sehari.

Titik mata juga boleh digunakan pada kanak-kanak - umur di mana ia harus digunakan mungkin bergantung pada penyediaan tertentu. Adalah lebih baik untuk bertanya kepada pakar pediatrik atau ahli farmasi tentang perkara ini.

Apabila menggunakan titisan mata azelastine, kebersihan yang ketat mesti dipatuhi (mencuci tangan terlebih dahulu, tidak menyentuh mata dengan pembukaan botol, memerhatikan jangka hayat penyediaan selepas dibuka - ini biasanya empat minggu).

Semburan hidung

Melainkan dinyatakan sebaliknya atau ditetapkan, orang dewasa menggunakan semburan hidung azelastine dua kali sehari dengan satu semburan setiap lubang hidung. Sebelum penggunaan pertama, semburan perlu digerakkan beberapa kali untuk mengisi mekanisme pam.

Petua lain untuk penggunaan ubat titis hidung pada kanak-kanak: Jika kanak-kanak mengekalkan kepalanya condong sedikit ke hadapan semasa pentadbiran, kurang larutan rasa pahit akan mengalir ke kerongkong dan dirasa di dalam mulut.

Tablet

Tablet Azelastine biasanya diambil dua kali sehari dengan segelas air, bebas daripada makanan. Pesakit yang berumur lebih 65 tahun dan mereka yang mengalami disfungsi hati atau buah pinggang harus memulakan rawatan dengan satu tablet setiap hari pada waktu petang – arahan yang lebih khusus akan diberikan oleh doktor yang merawat. Menurut preskripsi doktor, beberapa tablet diluluskan untuk digunakan pada kanak-kanak seawal usia enam tahun.

Apakah kesan sampingan azelastine?

Apabila menggunakan azelastine, rasa pahit boleh menyebabkan loya jika semburan hidung tidak digunakan dengan betul (kepala senget ke belakang semasa menyembur).

Satu dalam seratus hingga seribu orang yang dirawat mengadu tentang kerengsaan ringan pada mata dan mukosa hidung, serta bersin dan hidung berdarah.

Apakah yang perlu saya ketahui apabila menggunakan azelastine?

Interaksi

Sehingga kini, interaksi antara azelastine dan bahan aktif lain hanya diketahui apabila diambil sebagai tablet. Semburan hidung dan titisan mata tidak menunjukkan sebarang interaksi kerana penyerapan yang boleh diabaikan.

Azelastine didegradasi oleh enzim hati cytochrome 2D6 (CYP2D6). Dadah yang menghalang enzim ini boleh meningkatkan paras darah azelastine. Ini boleh meningkatkan kadar kesan sampingan.

Contohnya termasuk agen anti-kemurungan (seperti citalopram, fluoxetine, moclobemide, paroxetine, venlafaxine, sertraline), agen anti-kanser (seperti vinblastine, vincristine, doxorubicin, lomustine), dan ejen HIV tertentu (seperti delavirdine, ritonavir).

Sedatif, pil tidur, ubat anti-psikotik, ubat alahan lain dan juga alkohol boleh meningkatkan kesan kemurungan azelastine tanpa diduga.

Sekatan umur

Umur di mana penyediaan azelastine diluluskan bergantung pada penyediaan yang dipersoalkan. Risalah pakej serta doktor dan ahli farmasi memberikan maklumat yang lebih terperinci mengenai perkara ini.

Kehamilan dan menyusu

Titik mata dan semburan hidung boleh digunakan semasa mengandung dan menyusu.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan azelastine

Semburan hidung dan titisan mata Azelastine tidak memerlukan preskripsi di Jerman, Austria dan Switzerland dan boleh dibeli di mana-mana farmasi.

Tablet azelastin atau semburan hidung dalam kombinasi dengan glukokortikoid (“kortison”) memerlukan preskripsi di ketiga-tiga negara. Walau bagaimanapun, tablet azelastine pada masa ini tidak berada di pasaran di Jerman, Austria atau Switzerland (sehingga November 2021).

Sejak bila azelastine dikenali?

Azelastine sudah pun tergolong dalam generasi kedua antihistamin H1 dan dengan itu merupakan perkembangan lanjut dari agen alahan pertama yang tersedia. Berbanding dengan pendahulunya, ia mempunyai lebih sedikit kesan sampingan dan lebih baik diterima. Semburan hidung dan tablet Azelastine telah diluluskan pada tahun 1991, diikuti dengan titisan mata yang mengandungi bahan aktif azelastine pada tahun 1998.