narkotik

Narkotik (contohnya opioid digunakan dalam dopingterutamanya difahami sebagai kumpulan bahan aktif morfin dan saudara kimianya. Bahan-bahan ini terutamanya mempunyai kesan analgesik dan euforia. Kedua-dua faktor ini bermaksud kesakitan timbul dalam sistem muskuloskeletal dapat ditoleransi dengan lebih baik di bawah tekanan maksimum.

Walau bagaimanapun, badan itu sendiri kesakitan isyarat adalah mekanisme pelindung penting dari tubuh manusia, yang dapat ditekan dengan mengambil narkotik. Pengambilan narkotik sering membawa kepada kesan sampingan yang besar. Terutama penggunaan kronik membawa kepada pergantungan fizikal dan psikologi.

Narkotik tertakluk kepada narkotik undang-undang dan penggunaan yang tidak dibenarkan akan didakwa. Oleh kerana ia menekan kesakitan rangsangan, ia digunakan terutamanya dalam keadaan tekanan fizikal yang melampau. Ini termasuk kekuatan yang sangat melampau dan ketahanan sukan.

Narkotik lain

Sebagai tambahan kepada narkotik yang menghilangkan rasa sakit (opioid) yang dinyatakan di atas, narkotik dapat disistematikkan ke kelas yang lebih jauh. Narkotik lain adalah hipnotik, yang digunakan sebagai pil tidur. Relax otot mempunyai kesan kendur pada otot sukarela. Dalam doping, opioid digunakan untuk menghilangkan rasa sakit.

Opioid

Opioid adalah bahan aktif yang digunakan dalam doping untuk menekan kesakitan yang berlaku semasa melakukan aktiviti sukan. Di sini anda akan mendapat maklumat terperinci mengenai opioid.