Tengkorak: Struktur, Fungsi & Penyakit

. tengkorak adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan tulang daripada kepala. Dalam bahasa perubatan, tengkorak juga disebut "cranium". Oleh itu, jika ada proses "intrakranially" (tumor, pendarahan, dll.) Menurut doktor, ini bermaksud "terletak di tengkorak".

Apa itu cranium?

Seseorang akan berfikir bahawa tengkorak itu adalah bola bertulang tunggal, besar, di dalamnya hanyalah sebuah otak - jauh dari itu: tengkorak adalah struktur paling rumit yang dimiliki oleh sifat manusia untuk ahli anatomi yang berminat. Sejumlah individu yang saling bergaul tulang, alur, ketinggian, dan titik penembusan menjadikan tengkorak tulang menjadi tugas yang sangat sukar untuk pemikiran tiga dimensi. Berikut ini, sekurang-kurangnya struktur kasar dan kaitannya dengan penyakit akan diatur sekali.

Anatomi dan struktur

Pertama sekali, masuk akal untuk membahagikan tengkorak menjadi tengkorak dan tengkorak muka. Cukup jelas adalah anatomi penutup tengkorak, yang masuk akal milik tengkorak: di sini bertemu dengan tulang parietal, tulang frontal, tulang temporal dan tulang oksipital dan membentuk tudung bujur. Pada titik peralihan mereka terletak apa yang disebut jahitan kranial atau jahitan, yang pada saat lahir belum menyatu sepenuhnya dan dengan demikian membentuk "lubang di kepala", Fontanelles, yang dapat dirasakan pada bayi baru lahir dan bayi hingga usia dua tahun. Plat skullcap juga meninggalkan laluan kecil darah kapal, walaupun bekalan darah utama ke tengkorak hampir secara eksklusif melalui yang besar leher kapal. "Calvaria," by the way, adalah istilah lama untuk skullcap yang masih sering digunakan dalam bahasa klinikal hari ini. Calotte kranial ditutupi oleh plat sinewy, galea aponeurotica, tisu adiposa kepala kulit, dan akhirnya kulit dengan kepala rambut (jika anda memilikinya). Struktur anatomi pangkal tengkorak, yang membentuk bahagian bawah belon kranial, boleh dikatakan lebih rumit. Sudah tentu, mesti mempunyai kesediaan sebilangan wadah untuk struktur struktur otak dan muka dan sebilangan titik titik untuk saraf, darah kapal dan juga saraf tunjang. Tulang etmoid, tulang sphenoid dan juga tulang frontal dan tulang oksipital membentuk tiang utama pangkal tengkorak, selain itu, tulang temporal berpasangan di kedua sisi juga berfungsi di sini. Ini adalah occiput yang membenarkan saraf tunjang untuk keluar ke terusan tulang belakang melalui lubang besar di bahagian belakang bawah, foramen magnum. Dengan ini, bagaimanapun, hanya otak tengkorak akan digambarkan. Tengkorak muka terdiri daripada individu tulang, sebahagian daripadanya berbentuk kompleks, dengan banyak sudut dan celah untuk faring, kaviti oral, rongga hidung, sinus paranasal (yang paling penting adalah sinus frontal, dua sinus rahang atas, sinus sphenoid dan sel etmoid) dan soket mata. Tengkorak muka terdiri daripada dua tulang besar, rahang atas dan rahang bawah, dan enam tulang yang lebih kecil: Tulang zigomatik, Tulang lakrimal, Tulang hidung, Tulang Ploughshare, tulang Palatine dan tulang turbinat Inferior. Huraian setiap laluan dan saluran penghubung memenuhi banyak halaman buku anatomi dan sukar difahami tanpa gambar.

Fungsi dan tugas

Fungsi tengkorak sebenarnya cukup sederhana: untuk melindungi otak dan segala yang ada di dalamnya. Dalam konteks ini, perlindungan otak dapat dibandingkan dengan perlindungan penghuni di dalam kereta moden, iaitu menurut prinsip tiga tahap: zon crumple - sel penumpang stabil - tali pinggang keselamatan atau beg udara. Ketiga-tiga tahap ini juga dapat dilihat pada prinsip pembalut otak: Kulit kepala adalah zon yang dapat diubah untuk pukulan cahaya dan lebam, tengkorak adalah zon stabil, dan ruang cecair serebrospinal di sekitar otak bertindak sebagai zon penurunan untuk menyerap sebarang jenis kejutan ke tisu saraf sensitif. Pembinaan tengkorak otak mengikuti prinsip ringan: Seboleh mungkin, evolusi telah membina rongga udara (sinus), dan plat tulang relatif tipis, tetapi dilindungi secara optimum terhadap daya luaran oleh sistem tiang bertulang yang kuat dan pendakap dalaman. Tengkorak juga penting untuk pergerakan kepala sebagai titik lampiran otot-otot leher. Selanjutnya, segudang otot tiruan menghubungkan tulang tengkorak wajah, dan pengambilan makanan juga sukar tanpa unit fungsional rahang atas dan bawah.

Penyakit dan penyakit

Terdapat banyak penyakit dan kecederaan yang berlaku di kawasan kranial. Oleh itu, hanya "lawatan" pendek yang dapat dibuat berikut ini. Apabila terkena kekuatan kasar, sama ada dengan pukulan dan pukulan atau jatuh ke tanah atau benda keras, tengkorak dan tengkorak muka boleh cedera. Fraktur tengkorak selalu merujuk kepada a patah atap tengkorak, yang boleh terbuka (otak sambungan terbuka - dunia luar) dan tertutup (luar kulit masih utuh). Pangkal tengkorak patah biasanya memerlukan kekuatan yang lebih besar dan lebih buruk lagi kerana jalan penghubung dan pengaliran penting antara bahagian dalam tengkorak dan seluruh badan boleh musnah atau terhimpit. Pendarahan adalah masalah utama di ubat kecemasan; perbezaan kasar dibuat antara hematoma kulit kepala (tidak berbahaya) dari pendarahan epidural (di atas dura, lapisan otak yang keras), pendarahan subdural (di bawah dura), dan subarachnoid atau otak besar-besaran pendarahan. Ini bukan kecederaan awal atau darah kehilangan yang merupakan masalah utama kecederaan ini, tetapi ruang: tengkorak adalah struktur yang stabil dan penuh dengan tisu sehingga pendarahan memakan banyak ruang, menggantikan tisu yang sihat. Ini, pada gilirannya, menekan jalan penting, terutamanya hubungan antara otak dan otak saraf tunjang di foramen magnum berada dalam bahaya: jika batang otak dicubit di sini, pusat peredaran darah dan pernafasan di sana terhimpit dan orang yang terjejas mati dalam waktu yang sangat singkat. Pendarahan subdural khususnya berbahaya, kerana mereka hanya makan secara perlahan akibat pendarahan vena setelah kecederaan dan hanya tiba-tiba menjadi simptomatik dengan kesedaran yang mendung setelah berjam-jam atau hari, iaitu ketika tekanan intrakranial menjadi terlalu besar. Selain kecederaan, ada juga penyakit ketumbuhan tengkorak, di mana terutamanya jinak meningioma (berasal dari meninges) diperhatikan dalam banyak bedah siasat tanpa menimbulkan masalah kepada orang yang terkena. Namun, mereka boleh berkembang besar dan seterusnya menyebabkan tekanan intrakranial dan sakit kepala. Kanser darah seperti multiple myeloma juga sering mempengaruhi tengkorak.