Sebarkan ke bibir | Abses di bawah lidah

Sebarkan ke bibir

An abses di bawah lidah boleh merebak dan mencapai bibir. Bakteria keradangan bibir boleh membahayakan, di sinilah terletaknya apa yang disebut "Segitiga Bahaya", yang memanjang dari bibir ke hidung. Di kawasan ini aliran keluar vena darah berlaku melalui urat yang membawa terus ke otak. Jika bakteria dari tisu yang meradang masuk ke darah peredaran bibir, komplikasi yang mengancam nyawa seperti otak abses boleh berlaku. Otak abses menyebabkan kematian tisu otak dan sel saraf yang tidak dapat dipulihkan, yang boleh menyebabkan kelumpuhan, gangguan deria dan kehilangan deria.

Sebarkan ke pipi

Dalam perjalanan sebuah abses di bawah lidah, keradangan boleh merebak di kaviti oral dan hancurkan tisu hingga ke pipi. Pipi di bahagian yang terkena membengkak dengan kuat dan kemerahan. Pesakit dengan apa yang disebut pipi abses harus mengunjungi doktor secepat mungkin untuk membuka abses secara pembedahan dan membuang tisu yang dijangkiti sepenuhnya. Maklumat terperinci juga boleh didapati di sini: Keradangan pipi

Terapi

An abses di bawah lidah boleh menyebabkan komplikasi serius, jadi doktor harus segera berjumpa dengan tanda pertama. Rawatan lebih cepat dijalankan, penyembuhan lebih cepat berlaku. Abses disebabkan oleh bakteria yang boleh dirawat dengan antibiotik.

Namun, kerana abses adalah keradangan yang dienkapsulasi, ubat biasanya tidak cukup masuk ke dalam sumber jangkitan untuk membunuh bakteria. Oleh itu, dalam kebanyakan kes, ubat tidak mencukupi untuk merawat penyakit abses di bawah lidah. Biasanya, sebuah abses di bawah lidah mesti dikeluarkan secara pembedahan.

Prosedur pembedahan dilakukan melalui sayatan besar di kaviti oral, jarang sekali sayatan tambahan dibuat dari luar. Semasa operasi, doktor membuang tisu yang meradang dan mungkin mengalirkan saliran yang terkumpul nanah boleh longkang. Biasanya luka tidak dijahit, tetapi sembuh secara terbuka. Ini mencegah jangkitan baru daripada berkembang dan patogen dari membungkus diri dalam abses di bawah lidah. Setelah operasi, terapi antibiotik dosis tinggi diberikan selama beberapa hari untuk mempercepat proses penyembuhan dan mengurangkan risiko kambuh.

Tempoh abses di bawah lidah

Tempoh abses di bawah lidah bergantung pada seberapa cepat diagnosis dibuat dan rawatan yang sesuai diberikan. Abses besar yang telah menyebar jauh ke dalam tisu memerlukan lebih banyak masa untuk sembuh daripada keradangan yang lebih kecil dan kurang serius. Abses jarang sembuh dengan sendirinya dan biasanya harus dibuang melalui pembedahan. Selepas pembedahan dalam kombinasi dengan rawatan ubat, abses di bawah lidah biasanya sembuh tanpa masalah dalam beberapa hari (6-14 hari).