Punca dan Rawatan Hernia Umbilik

Gejala

An hernia umbilik sering berlaku pada bayi dan kanak-kanak kecil. Ia muncul sebagai butang perut yang menonjol oleh beberapa sentimeter. Penonjolan lembut dan boleh ditolak sementara ke perut dengan a jari, tetapi kemudian muncul semula. The keadaan bertambah teruk ketika menangis dan ketika membuang air besar. Seorang hernia umbilik biasanya tidak menimbulkan rasa tidak selesa dan lebih kerap berlaku pada bayi pramatang, bayi dengan berat lahir rendah dan gelap kulit warna.

Punca

Penonjolan disebabkan oleh bahagian usus yang keluar melalui bukaan pada otot-otot dinding perut di bawah kulit and peritoneum.

Diagnosa

An hernia umbilik harus selalu dinilai oleh pakar pediatrik kerana terdapat komplikasi yang jarang berlaku. Diagnosis dibuat berdasarkan gambaran klinikal. Jarang, kajian pengimejan diperlukan.

Rawatan

Biasanya, umbilikus mengalami kemunduran dengan sendirinya pada bulan-bulan atau tahun-tahun pertama kehidupan dan rawatan tidak diperlukan. Literatur menyebut penggunaan a kulit-tampalan mesra dan telus (contohnya, Tegaderm, kalis air). Prosedur pembedahan kecil mungkin diperlukan jika tempohnya terlalu lama.