Hernia Umbilik (Hernia Umbilicalis): Pembedahan

Hernia umbilical (hernia umbilicalis) adalah sejenis hernia di mana lubang hernia terletak di sekitar pusar. Perbezaan dibuat antara hernia umbilikal kongenital, yang berlaku pada bayi, dan hernia umbilikal yang diperoleh, yang berlaku pada orang dewasa. Umur pilihan adalah pada dekad keenam kehidupan dan masa bayi. Hernia umbilicalis sangat biasa pada bayi. Ini biasanya tidak mempunyai kecenderungan untuk dipenjarakan, tetapi biasanya mundur secara spontan selama dua tahun pertama kehidupan. Pada orang dewasa, hernia umbilik biasa. Ini biasanya tidak menyebabkan ketidakselesaan subjektif. Pesakit yang terjejas biasanya berdamai dengan penampilan umbilikus. Pada hernia umbilik dengan lubang hernial kecil, terjebaknya organ perut (penahanan) dan membawa kepada ketidakselesaan yang ketara.

Prosedur pembedahan

Herniotomi (sinonim: pembedahan hernia) adalah operasi untuk membuang atau membetulkan hernia. Semasa pembedahan untuk hernia umbilik, sayatan dibuat di kawasan pusar untuk mendedahkan struktur yang terjejas. Kemudian, mesh plastik biasanya dimasukkan dan lapisan individu dijahit dengan baik untuk menutup lubang hernia.

Dalam satu kajian, ditunjukkan bahawa walaupun pada hernia umbilik yang lebih kecil, berdiameter satu hingga empat sentimeter, penggunaan mesh mengurangkan kadar kambuhan (kambuh penyakit) dibandingkan dengan perbaikan jahitan saja. Setelah tindak lanjut maksimum 30 bulan, terdapat lebih sedikit berulang dalam kumpulan mesh daripada pada kumpulan jahitan (4% berbanding 17%).

Bentuk pembedahan yang dipilih bergantung pada pesakit keadaan, penemuan tepat, dan penyakit sekunder.

Operasi ini dijalankan secara am atau wilayah anestesia. Ia juga boleh dilakukan secara rawat jalan.

Kemungkinan komplikasi

  • Gangguan penyembuhan luka dan jangkitan luka
  • Pendarahan
  • Kerosakan saraf atau vaskular
  • Kecederaan pada usus atau organ dalaman yang lain
  • Berulang, iaitu, berulang hernia umbilik.
  • Parut yang berlebihan
  • Hernia parut (hernia parut)

Pembedahan untuk hernia umbilik pada masa dewasa adalah prosedur yang selamat untuk mengelakkan komplikasi hernia umbilik.