Apakah kemungkinan kejayaan terapi? | Terapi ADHS

Apakah kemungkinan kejayaan terapi?

Dengan rawatan yang betul, peluang terapi untuk berjaya sangat tinggi. Oleh kerana terdapat banyak pilihan terapi yang berbeza, ada kaedah untuk hampir setiap pesakit yang membantu dia mengatasi gejala dan memperbaiki prognosis. Oleh itu, jika satu terapi tidak menunjukkan kejayaan, jenis rawatan lain harus dicuba sehingga peningkatan penampilan tercapai.

Seorang doktor tidak boleh menjadi pakar dalam semua pendekatan terapi yang ada, jadi rawatan oleh pasukan pakar yang berbeza akan mendapat hasil yang lebih baik. Rawatan optimum yang disesuaikan untuk setiap pesakit adalah kompleks dan mesti disesuaikan dengan kerap. Malangnya, masih banyak pesakit yang mengambil ubat walaupun terdapat kesan sampingan yang besar atau menjalani sesi latihan tanpa kesan yang mencukupi.

Walau bagaimanapun, kerjasama pesakit dan persekitarannya juga sangat penting untuk terapi ini. Tidak setiap sesi latihan menyenangkan dan menunjukkan kesan langsung, sebab itulah pelaksanaan perubahan tingkah laku jangka panjang tidak mudah. Pendekatan rawatan yang tepat dan motivasi pesakit sangat penting untuk kejayaan terapi.

Siapa yang menanggung kos untuk terapi ini?

Sebilangan besar terapi oleh doktor atau psikoterapi berlesen dibayar oleh kesihatan syarikat insurans. Beberapa bentuk rawatan, seperti pelbagai kursus latihan tingkah laku, mesti dipersetujui terlebih dahulu dengan syarikat insurans untuk memastikan kosnya ditanggung. Walau bagaimanapun, pendekatan eksperimen dan beberapa langkah homeopati tidak dilindungi, bergantung kepada syarikat insurans, dan mesti dibayar oleh pesakit.