Abses mata

An abses pada mata menghasilkan rongga tertutup dalam tisu, yang dipenuhi dengan nanah. Pembangunan bagi nanah adalah tanda jangkitan dengan bakteria, sering disebabkan oleh apa yang disebut staphylococci. Sistem pertahanan bertindak balas terhadap jangkitan ini dengan mengirimkan sel-sel kekebalan khas, bentuk putih darah sel (leukosit), ke tempat jangkitan.

Granulosit neutrophil yang disebut ini bertanggungjawab untuk melawan serangan bakteria. Jika nanah kemudian terbentuk, ia terdiri daripada campuran granulosit neutrofil, komponen bakteria dan serpihan sel tisu mati dari kawasan jangkitan. Pada prinsipnya, proses ini berguna dan tanda tindak balas imun yang berfungsi.

Namun, jika nanah tidak dapat melarikan diri ke luar, rongga kecil dapat terbentuk di dalam tisu yang dijangkiti di mana ia keluar. Kemudian, selaput terbentuk di sekitar rongga berisi nanah ini: a abses telah terbentuk dan menetap di tisu. Pada prinsipnya, reaksi seperti itu boleh berlaku di mana sahaja di dalam badan di mana jangkitan bakteria berlaku.

Ini boleh berlaku di dalam badan, atau di luar badan. Selalunya kulit dan tisu di bawahnya terjejas, kerana patogen dapat dengan cepat menembus dari luar melalui permukaan kulit yang besar. Secara kosmetik dan juga oleh gejala-gejalanya yang sangat mengganggu, malah berbahaya, boleh menjadi abses di kawasan muka.

Sekiranya, misalnya, abses muncul di mata, berkedip dan tidur dapat menjadi lebih sukar oleh gejala. Sekiranya bakteria masukkan sistem limfa atau darah, keradangan pada sistem limfa (limfangitis) atau keracunan darah (sepsis) boleh membawa akibat yang serius. Sekiranya terdapat abses pada mata, sangat berbahaya kerana boleh menyebabkan komplikasi serius dan mengancam nyawa.

Punca abses di mata

Sekiranya abses muncul pada mata di kawasan kulit, ia sering disebabkan oleh kecederaan. Orang yang terlibat tidak perlu mengingati kecederaan seperti itu. Walaupun cedera kecil, seperti goresan dalam, atau memerah jerawat, dalam keadaan terburuk cukup untuk membiarkan bakteria masuk melalui kulit.

An gigitan serangga juga boleh menjadi pintu masuk bakteria. Walau bagaimanapun, kecederaan yang lebih besar, seperti luka pembedahan, tentu saja juga bertanggung jawab terhadap perkembangan jangkitan dan abses. Selain itu, benda asing, misalnya serpihan kayu, boleh menyebabkan reaksi keradangan, pembentukan nanah dan dengan itu menyebabkan abses pada mata.

. penyebab abses di mata juga boleh sama. Ini adalah kes apabila jangkitan dangkal menyebar ke dalam. Ia kemudian disebut penyumbatan orbital bakteria atau selulitis orbit. Penyebab penting lain adalah keradangan pada sinus paranasal (sinusitis), kantung lakrimal (dacrocystitis), telinga tengah (otitis media) dan gigi. Walau bagaimanapun, jangkitan di kawasan yang jauh, seperti saluran pernafasan, juga dapat menyebabkan penyebaran patogen melalui darah ke kawasan mata dan pembentukan abses.