Titik kelemahan

definisi

Tumit Achilles (Tuber calcanei) membentuk bahagian belakang tulang belakang (Calcaneus). Nama tumit Achilles berasal dari mitologi Yunani. The tulang belakang adalah yang terbesar tarsal tulang dan bersama-sama dengan talus membentuk kaki belakang. Tumit Achilles berfungsi sebagai penonjolan tulang, pangkal Tendon Achilles.

Anatomi

Sebagai struktur tulang, tumit Achilles adalah titik lampiran yang disukai untuk pelbagai otot. Yang kuat Tendon Achilles, misalnya, melekat pada bahagian belakang tulang. Terdapat juga bursa tendinis calcanei (juga disebut bursa subachillea), yang melindungi tendon dan tulang dari geseran dan kerosakan.

Bursa ini kadang kala menjadi radang. Di bahagian dalam tumit Achilles adalah Processus medialis tuberis calcanei, proses tulang yang juga berfungsi sebagai asal otot untuk otot flexor digitorum brevis dan halusus penculik otot. Di bahagian luar juga terdapat proses tulang, Processus lateralis tuberis calcanei. Di bahagian bawah tumit Achilles, pelbagai ligamen juga melekat, seperti aponeurosis plantar dan pelbagai ligamen penstabilan sendi. Bersama dengan buku lali tulang dan os naviculare, yang tulang belakang membentuk yang lebih rendah buku lali bersama.

fungsi

Tumit Achilles memberikan bentuk khas pada kaki belakang. Fungsi utamanya adalah menjadi asas dan asal pelbagai otot dan ligamen. The Tendon Achilles terletak di tumit Achilles dan kelihatan dan teraba pada orang langsing.

Tendon Achilles menghubungkan otot trisep surae (otot betis) dengan kaki belakang. Apabila otot betis berkontraksi, hujung jari kaki condong ke depan dan tumit bergerak ke atas (disebut fleksi plantar). Ini membolehkan berjalan pada hujung jari kaki, misalnya.

Walau bagaimanapun, pengecutan otot betis secara amnya merupakan salah satu komponen terpenting dalam proses berjalan. Sebagai tambahan kepada fleksi plantar, M. triceps surae juga menyokong supinasi, memiringkan kaki ke bahagian dalam. Di bahagian dalam tumit Achilles terdapat asal M. flexor digitorum longum (long toe flexor) dan M. abductor hallucis (panduan kaki besar).

M. flexor digitorum longus berfungsi untuk menekuk jari kaki dan M. abductor hallucis memandu jari kaki jauh dari jari kaki yang lain dan juga menyokong fungsi M. flexor digitorum longus. Pelbagai ligamen melekat pada tumit Achilles, seperti plat tendon tunggal, yang menghubungkan tumit dan metatarsophalangeal sendi jari kaki. Sambungan ini menstabilkan lengkungan longitudinal kaki dan dengan itu membolehkan berjalan dan berdiri stabil.

Penyakit: tumit Achilles yang menyakitkan

Kesakitan di tumit Achilles boleh mempunyai pelbagai sebab. Tumit Achilles yang patah atau tulang yang koyak boleh menyebabkan parah kesakitan yang dipergiatkan oleh hentakan tumit. Otot yang tegang atau meregang juga menyakitkan, tetapi biasanya hilang semula setelah beberapa saat.

Kesakitan di tumit Achilles juga boleh disebabkan oleh a ligamen koyak atau tendon dan juga meningkat semasa pergerakan. Cagaran ligamen sendi pergelangan kaki dan tendon Achilles sangat berisiko. Selain air mata, keradangan tendon juga sangat menyakitkan dan sering memerlukan rawatan.

Keradangan boleh mempengaruhi otot juga tendon, tulang dan bursae. Tumit memacu (juga disebut calcaneal spur) adalah gambaran klinikal khas. Ini adalah pembentukan tulang baru yang dapat memberikan tekanan yang menyakitkan tendon dan struktur lain seperti tunjang. Gangguan peredaran darah dalam konteks arteriosclerosis, misalnya penyakit oklusi arteri periferal, boleh menyebabkan kesakitan di bawah tekanan kerana pengurangan darah peredaran. Ini juga dikenal sebagai penyakit berpakaian tingkap, kerana mereka yang terkena sering harus berehat ketika berjalan kerana sakit.