Jeragat

Jerawat vulgaris adalah penyakit kulit yang sangat biasa yang terutama menyerang rambut folikel dan mereka kelenjar sebaceous. Ia dicirikan oleh peningkatan kejadian jerawat dan komedo (komedo) di kawasan badan dengan banyak kelenjar sebaceous, terutamanya pada wajah, belakang dan dada. Walaupun penyakit ini tidak berbahaya, jerawat juga boleh menyebabkan masalah psikologi seperti penurunan harga diri dan kemurungan.

Antara pelbagai penyakit yang dikelompokkan di bawah istilah kolektif jerawat, jerawat vulgaris adalah yang paling biasa. Pada sekitar 75 - 95% remaja dan dewasa muda jerawat vulgaris mempengaruhi mereka dalam tahap keparahan yang berbeza-beza. Bergantung pada keparahannya, jerawat boleh dirawat dengan salap atau tablet, tetapi lawatan ke pakar dermatologi selalu dianjurkan untuk mengelakkan penyakit yang lebih teruk dan mencegah masalah parut dan psikologi.

Gejala jerawat vulgaris yang paling biasa adalah komedo (komedon), nodul (papula) dan radang nanah jerawat dengan nanah putih. Meradang jerawat juga boleh menyebabkan parut akibat penembusan bakteria ke lapisan bawah kulit dan keradangan yang dihasilkan. Sebagai tambahan kepada simptom organik, perubahan luaran juga sering menyebabkan masalah psikologi, kerana orang yang terjejas dapat menarik diri dari masyarakat dan menjadi tertekan.

Jerawat vulgaris berkembang kerana penyumbatan pada saluran air kelenjar sebaceous pada rambut folikel. Pada orang yang tidak terkena jerawat vulgaris, kelenjar sebum di rambut folikel sentiasa menghasilkan sebum (sebum), yang digunakan pada kulit seperti sejenis endogen krim kulit pada titik di mana rambut keluar dari kulit. Sekiranya seseorang terkena jerawat vulgaris, saluran perkumuhan ini menyekat sebum.

Sebabnya adalah jumlah sel yang berlebihan di saluran ini, sehingga terdapat terlalu banyak keratin dan salurannya tersumbat. Sekiranya sebum sesak ini dijangkiti bakteria terdapat di folikel rambut, ini boleh menyebabkan jerawat dan radang yang lebih besar, yang juga boleh menyebabkan parut. Sebab penyumbatan kelenjar sebum boleh mempunyai banyak sebab.

Sekarang diasumsikan bahawa perubahan kelenjar sebum pada lelaki dan wanita disebabkan oleh seks lelaki hormon (androgen). Ini juga menjelaskan mengapa jerawat vulgaris paling kerap berlaku semasa akil baligh. Begitu juga, kitaran haid wanita dan turun naik hormon yang berkaitan juga dianggap sebagai penyebab jerawat vulgaris.

Di samping itu, kajian menunjukkan bahawa jerawat vulgaris sampai keturunan tertentu dan oleh itu berlaku lebih kerap pada beberapa keluarga. Adakah perkembangan jerawat vulgaris berkaitan dengan diet belum ditunjukkan dalam kajian. Walau bagaimanapun, dianggap karbohidrat kaya diet tidak menggalakkan perkembangan jerawat vulgaris.

Diagnosis jerawat vulgaris biasanya dibuat oleh pakar dermatologi berdasarkan penemuan yang dapat dilihat pada bahagian tubuh yang terjejas. Bergantung pada kekerapan perubahan kulit berlaku, jerawat boleh dibahagikan kepada jerawat ringan, sederhana, teruk dan sangat parah. Pengelasannya relevan untuk pilihan rawatan.

Terdapat banyak pilihan terapi untuk rawatan jerawat vulgaris, yang boleh digunakan mengikut tahap dan keparahan jerawat. Pada masa lalu, satu-satunya pilihan rawatan adalah memanfaatkan sinar matahari, yang juga menjelaskan mengapa banyak penderita mengadu masalah yang lebih sedikit pada musim bunga dan musim panas. Secara amnya, sejumlah kebersihan kulit harus diperhatikan, tetapi juga penting untuk tidak mencuci dan mengoleskan krim terlalu banyak, kerana ini dapat merangsang pengeluaran sebum.

Kosmetik mana yang paling sesuai untuk rawatan jerawat ringan juga bergantung pada jenis kulit dan harus diputuskan dengan berunding dengan ahli dermatologi dan ahli farmasi. Untuk bentuk jerawat yang ringan dan lebih teruk, salap yang mengandungi dibenzoil peroksida disyorkan sebagai terapi pertama. Bagi pesakit yang sering mengadu mengenai kawasan kulit yang meradang, kombinasi salap dengan antibiotik mungkin berguna yang boleh digunakan secara lisan atau sebagai salap.

Wanita sering dapat mengatasi gejala jerawat vulgaris dengan mengambil pil. Kelas ubat isotretionoids digunakan terutamanya untuk bentuk jerawat vulgaris yang lebih teruk. Oleh kerana ubat-ubatan ini berpotensi merosakkan kesuburan, ubat ini hanya boleh diambil oleh wanita yang saat ini tidak ingin mempunyai anak.

Ubat-ubatan ini biasanya harus diambil selama lebih dari setengah tahun dan hampir selalu membawa kepada peningkatan yang ketara atau bahkan hilangnya jerawat vulgaris. Tidak menggaru atau memerah jerawat tidak digalakkan, kerana ini memungkinkan lebih banyak lagi bakteria untuk menembusi kulit dan sebum yang meradang ditekan lebih dalam ke kulit, yang boleh menyebabkan parut. Parut yang disebabkan oleh bentuk vulgaris jerawat yang teruk dapat dikurangkan oleh ahli dermatologi menggunakan terapi laser.

Ubat rumah juga boleh digunakan untuk jerawat. Ubat rumah juga boleh digunakan untuk jerawat. Oleh kerana jerawat mempunyai sebab genetik dan hormon, profilaksis hampir tidak mungkin berlaku.

Walau bagaimanapun, sihat diet dan kebersihan kulit yang mencukupi harus dijamin. Sebagai peraturan, jerawat vulgaris biasanya hilang sekitar usia 20 tahun, tetapi ia juga dapat bertahan selama beberapa tahun lagi, tetapi selalunya dalam bentuk yang lebih ringan.