Albumin

Definisi - Apakah albumin?

Albumin adalah protein yang terdapat dalam tubuh manusia, antara lain. Ia tergolong dalam plasma yang dipanggil protein dan membentuk dengan 60% bahagian terbesarnya. Ia dihasilkan dalam hati dan memainkan peranan penting dalam air kita mengimbangi. Tambahan pula, ia berfungsi sebagai protein pengangkutan untuk produk degradasi dan enzim. Perubahan dalam nilainya boleh memberikan maklumat tentang kemungkinan hati kerosakan atau dehidrasi.

Apakah fungsi albumin?

Albumin ialah protein pengangkutan daripada darah dan mengangkut pelbagai enzim dan produk degradasi. Ini termasuk, sebagai contoh, bilirubin, hasil pecahan haemoglobin, merah darah pigmen sel darah merah (erythrocytes). Sejak bilirubin pada mulanya tidak larut dalam air, ia terikat kepada albumin untuk diangkut dalam darah kepada hati, di mana ia akhirnya dibuat larut air dengan melekatkan asid.

Bahan tidak larut air lain yang terikat kepada albumin ialah asid lemak, unsur surih, hormon, sesetengah vitamin, magnesium dan kalsium dan juga beberapa ubat. Ini menjadi larut air apabila terikat kepada albumin dan dengan itu boleh diangkut dalam darah ke destinasi mereka. Satu lagi tugas albumin adalah untuk mengekalkan tekanan osmotik koloid yang dipanggil.

80% daripada tekanan osmotik koloid dibentuk oleh albumin. Dinding darah kita kapal adalah telap kepada air. Untuk mengelakkan air daripada mengalir dari darah kapal ke dalam sel sekeliling, tekanan osmotik koloid yang disebutkan di atas diperlukan, yang dihasilkan oleh pelbagai protein.

Oleh kerana air sentiasa mengalir ke tempat dengan kepekatan zarah yang lebih tinggi mengikut prinsip osmosis untuk mencipta kepekatan mengimbangi, ia diadakan di kapal oleh protein daripada darah. Jika ini tidak berlaku, contohnya dalam kes kekurangan albumin, air akan terkumpul di dalam tisu badan di luar saluran darah, yang dipanggil edema. Fungsi ketiga albumin adalah untuk mengekalkan dan menampan nilai pH darah. Albumin mampu membebaskan atau mengikat ion hidrogen dan oleh itu boleh mempengaruhi nilai pH. Adakah anda ingin membaca lebih lanjut tentang nilai pH darah?

Di manakah albumin dihasilkan?

Albumin dihasilkan dalam hati. Terdapat kira-kira 12g albumin dihasilkan setiap hari. Oleh itu penyelewengan dalam nilai albumin memberikan maklumat tentang fungsi hati. Hati memainkan peranan penting dalam metabolisme dan oleh itu menghasilkan, sebagai tambahan kepada albumin, komponen bile seperti asid hempedu dan juga beberapa hormon dan kolesterol. Adakah anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang fungsi hati?

Nilai standard albumin

Jumlah albumin boleh ditentukan dalam darah, contohnya. Oleh itu, albumin serum yang ditentukan hendaklah antara 3.5 dan 5.4 g/dl. Bergantung kepada makmal, nilai juga diberikan dalam unit lain seperti mg/dl.

Dalam unit ini, albumin sepatutnya antara 3500 mg/dl dan 5400 mg/dl. Tambahan pula, albumin juga boleh ditentukan dalam air kencing, kerana badan mengeluarkan sejumlah kecil albumin setiap hari melalui air kencing. Albumin dalam air kencing pagi hendaklah di bawah 20 mg/l, manakala ia harus di bawah 30 mg dalam pengumpulan air kencing 24 jam. Penyimpangan dalam nilai kemudian memberikan maklumat tentang fungsi buah pinggang, yang bertanggungjawab untuk mengeluarkan albumin.