Alternatif untuk reseksi hujung akar

Pengenalan

Sekiranya gigi menyebabkan parah kesakitan dan tiada rawatan gigi yang membantu lagi, penyebab kesakitan biasanya adalah keradangan pada hujung akarnya. Reseksi, iaitu penyingkiran hujung akar, dilakukan untuk menghilangkan tisu yang meradang di kawasan hujung akar. Tujuannya adalah untuk memastikan gigi berfungsi dan menutup saluran akar bakteria untuk mengelakkan penyebaran keradangan selanjutnya.

Apa alternatif yang ada?

Pemilihan semula petua akar merupakan pilihan terakhir untuk memelihara gigi. Sebagai alternatif, gigi sering diekstrak. Oleh kerana gigi geraham mempunyai beberapa akar berbanding gigi depan dan doktor gigi biasanya kurang mendapat akses ke gigi depan, kemungkinan rawatan yang berjaya lebih tinggi dengan gigi depan berbanding dengan gigi geraham.

Dalam banyak kes, gigi yang terkena sudah dirawat di saluran akarnya. Walaupun begitu, ada kemungkinan bahawa kesakitan berterusan walaupun a pengisian akar dan fokus keradangan pada kedalaman akar sangat meningkat. Dalam kes seperti itu mesti dipertimbangkan sama ada berjaya apikoektomi boleh dilakukan untuk memelihara gigi atau adakah gigi mesti diekstraksi.

Sebagai alternatif, gigi yang sudah dirawat di saluran akar dapat diperbaiki, iaitu diisi kembali, atau gigi yang dirawat dengan apikoektomi boleh dinobatkan selepas itu. Alternatif yang berkaitan dengan pencabutan gigi adalah implan, jambatan atau prostesis di kawasan celah yang dihasilkan. Kelebihan pengekstrakan adalah bahawa keradangan dapat dihilangkan sepenuhnya.

Walau bagaimanapun, tidak ada pilihan yang disebutkan di atas dapat menggantikan gigi sendiri. Ia mesti diputuskan secara individu untuk setiap pesakit jenis rawatan alternatif dan pemulihan mana yang sesuai untuk pesakit prostesis pergigian. Alternatif untuk konvensional rawatan terusan akar adalah rawatan laser.

Cahaya laser mempunyai kesan bakterisida dan disinfektan kerana kesan panas dan boleh, dengan diterapkan secara langsung ke kawasan akar yang meradang, melawan keradangan secara tempatan. Ini menjadikannya lebih mudah untuk menghilangkan bakteria jauh dari dengan membasmi kuman pembilasan, kerana bakteria suka duduk kecil sendi yang sukar dicapai dengan menggunakan kaedah konvensional. Kelebihan lain adalah masa yang dijimatkan melalui rawatan yang lebih cepat.

Selepas membersihkan dengan laser, perkara biasa pengisian akar dilakukan untuk menutup akar yang dibersihkan daripada patogen dan mencegah jangkitan lebih lanjut atau baru. Implan adalah kaedah pilihan yang kerap setelah gigi tidak dapat dipelihara dan terpaksa diekstraksi. Salah satu prasyarat untuk berjaya memasukkan implan adalah tulang yang terpelihara dengan baik.

Sekiranya keradangan itu berlarutan dalam jangka waktu yang lama dan telah mengambil banyak tulang dan merosakkannya, implan sering kali bukan pilihan. Walau bagaimanapun, sekiranya tulang rahang memenuhi keperluan dan cukup stabil di kawasan yang terjejas, skru, biasanya terbuat dari titanium, dimasukkan. Ini sekarang mewakili penambat di tulang.

Akar mengambil alih tugas ini pada gigi yang sihat. Sekarang mahkota yang sepadan dengan gigi yang tinggal dapat dipilih dan kemudian digosok untuk menutup celah. Implan tidak dapat menggantikan gigi yang sihat sepenuhnya.

Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, ini adalah pilihan rawatan yang disukai, walaupun harganya relatif tinggi dan tidak dilindungi oleh kesihatan insurans. Sekiranya gigi harus diekstraksi kerana keradangan sudah terlalu parah dan terlalu luas untuk memelihara gigi, sangat penting untuk menunggu beberapa saat sebelum langkah rawatan selanjutnya diambil. Sebelum implan dapat diletakkan, misalnya, keradangannya mesti hilang sepenuhnya. Jika tidak, risiko keradangan baru sangat tinggi.