Kesan dan kesan sampingan steroid anabolik

Steroid anabolik adalah bahan yang dihasilkan secara sintetik yang berkaitan dengan hormon seks lelaki testosteron. Bahan-bahan ini diambil terutamanya oleh atlet kekuatan (termasuk wanita) dan ahli bina badan untuk mempromosikan pertumbuhan otot dan meningkatkan bilangan pembawa oksigen merah darah sel. Dari sudut perubatan, preskripsi Steroid anabolik digunakan terutamanya untuk penyakit dengan kekurangan protein.

Walau bagaimanapun, kerana banyak kesan sampingan yang serius, para pakar sangat menyarankan agar tidak menggunakan bahan-bahan ini dengan tidak betul. Mereka juga termasuk dalam senarai bahan dan zat haram, dan oleh itu dilarang. Dalam bidang perubatan, Steroid anabolik digunakan untuk merawat penyakit di mana a kekurangan protein berlaku atau pemecahan protein berlaku.

Mereka digunakan, misalnya, untuk atrofi otot atau selepas polio. Mereka juga digunakan dalam rawatan tumor ganas, penyembuhan tulang patah dan osteoporosis. Steroid anabolik dibahagikan kepada dua subkumpulan, steroid anabolik androgenik dan agonis beta-2. Steroid anabolik androgenik (juga disebut steroid anabolik) dihasilkan secara buatan dan berkaitan dengan hormon lelaki testosteron. Testosteron dihasilkan terutamanya pada lelaki buah zakar dan mempunyai dua bidang tindakan, anabolik dan androgenik.

Kesan dan kesan sampingan

Tujuan pengambilan steroid anabolik adalah menggunakan kesan anabolik yang serupa dengan testosteron untuk mencapai peningkatan kekuatan dan otot. Semasa tertelan, suntikan dan penyerapan intramuskular melalui sistem pencernaan paling berkesan. Steroid anabolik yang paling terkenal adalah metenolone dan stanozolol, yang boleh dibeli dengan preskripsi.

Dianabol dan Oral-Turinabol tidak lagi dijual. Kesan pembentukan protein steroid anabolik menunjukkan bahawa menggunakannya selari dengan latihan berat meningkatkan pertumbuhan otot dengan sangat besar. Kajian mendapati bahawa peningkatan kekuatan tambahan hanya bermanfaat jika ada kekurangan testosteron.

Kekurangan ini dijumpai pada wanita, remaja dan orang dewasa yang lebih tua. Pada lelaki yang sihat, dos yang boleh diterima secara terapi tidak dapat menyebabkan pertumbuhan otot yang ketara. Hanya apabila dos meningkat, kekuatan dan penambahan otot dapat diukur.

Peningkatan dos begitu tinggi sehingga tidak lagi dibenarkan secara perubatan untuk memberikannya kepada atlet. Di samping itu, kenaikan dos ini membawa kepada kesan sampingan yang tidak diingini dan kadang-kadang berbahaya, seperti kerosakan pada alat tendon kerana beban berlebihan, peningkatan risiko jantung serangan, penurunan pengeluaran testosteron dengan penurunan dalam buah zakar dan kehilangan libido. Hati kerosakan, peningkatan risiko kanser dan peningkatan keagresifan juga boleh berlaku.

Pengambilan steroid anabolik pada lelaki yang sihat dapat menyebabkan penurunan pengeluaran testosteron, sehingga kehilangan kekuatan secara keseluruhan dapat diharapkan. Sayangnya ini juga lingkaran setan zat ini. Anda memerlukan lebih banyak steroid anabolik untuk mengekalkan tahap kekuatan anda dan membuat kemajuan.

Dengan dos yang semakin meningkat, kebarangkalian kesan sampingan berbahaya meningkat dengan cepat. Walau bagaimanapun, steroid anabolik tidak lagi hanya digunakan dalam sukan kekuatan, tetapi juga digunakan dalam disiplin lain. Terdapat juga kes doping dengan steroid anabolik di ketahanan sukan.

Ini disebabkan oleh fakta bahawa adalah mungkin untuk menahan beban latihan yang lebih tinggi ketika mengambil steroid anabolik daripada tanpa steroid anabolik. Sejak tahun 1976 anabolik telah dikenali di peringkat antarabangsa doping senarai Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa. Oleh itu, penggunaan latihan dan pertandingan dilarang.

Penggunaan zat secara haram dapat dikawal dan dikesan oleh sampel air kencing. Bahkan jumlah terkecil boleh menyebabkan sabitan dan hukuman yang tinggi. Kawalan boleh mengejutkan atlet pada bila-bila masa, baik selepas pertandingan dan tidak diumumkan semasa fasa latihan.

Larangan steroid anabolik dalam sukan tidak ada kaitan dengan kesan sampingan, tetapi terutama dilakukan dari sudut keadilan sukan dan kesamaan peluang yang diinginkan. Walaupun kaedah pengesanan yang paling moden digunakan di mana-mana hari ini (kromatografi gas, kromatografi cair, spektrometri jisim resolusi tinggi), steroid anabolik dan bahan-bahan yang berkaitan malangnya hanya dapat dikesan di dalam tubuh selama beberapa hari atau minggu kerana tingkah laku metaboliknya. Ini bergantung pada jenis pengambilan dan jumlah pengambilan.

Atas sebab ini, pada suatu ketika diputuskan untuk tidak lagi hanya berlaku doping sampel pada hari pertandingan. Atlet yang hanya doping semasa latihan tidak lagi boleh dihukum. Kawalan doping yang tidak diumumkan juga dalam fasa latihan atlet diperkenalkan untuk mencegah penyalahgunaan doping.

Tetapi juga atlet dan doktor yang menggunakan bahan doping disesuaikan. Testosteron yang dihasilkan secara buatan digunakan kerana tidak dapat dibezakan dengan testosteron tubuh sendiri dan oleh itu tidak dapat dikesan. Tetapi varian doping steroid anabolik ini juga dapat dikesan.

Selain testosteron, air kencing juga mengandungi epitestosteron, yang berlaku dalam nisbah satu hingga satu. Sekiranya seorang atlet sekarang telah doping dengan testosteron yang dihasilkan secara buatan, kepekatan testosteron dalam air kencing lebih tinggi daripada epitestosteron. Ini adalah bukti doping dengan testosteron yang dihasilkan secara buatan.

Beta-2 agonis juga tergolong dalam kumpulan agen anabolik (seperti clenbuterol) dan digunakan dalam perubatan sebagai ubat untuk asma, antara lain. Selepas pengingesan, agonis beta-2 menyebabkan pelebaran tiub bronkial dan saluran udara. Dosis tinggi boleh menyebabkan peningkatan otot rangka secara besar-besaran.

Kesan ini juga digunakan oleh atlet untuk mendapatkan kelebihan, sehingga Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa menambahkan beta-2 agonis ke dalam senarai bahan terlarang pada tahun 1993. Kumpulan steroid anabolik adalah bahan doping yang paling biasa digunakan di seluruh dunia dan dianggarkan boleh diambil oleh sehingga 15 juta atlet. Bahan terlarang kini sangat meluas, terutama di kawasan latihan berat, bina badan dan kecergasan studio, dan kadang-kadang diberikan dalam dos yang berbahaya.

Di samping itu, kajian mendapati bahawa kesan steroid anabolik hingga sepuluh peratus telah dijumpai di makanan tambahan. Oleh itu, anda harus memberitahu diri anda dengan berhati-hati sebelum mengambil makanan tambahan. Sumbangan utama untuk peningkatan penyalahgunaan steroid anabolik adalah pemalsuan badan atau otot moden.

Pencarian badan yang sempurna adalah yang mendorong banyak orang muda khususnya untuk mencuba steroid anabolik. Tetapi tekanan untuk melakukan yang berlaku dalam masyarakat hari ini menyumbang kepada ini. Terutama atlet muda sering tidak dapat melepaskan diri dari steroid anabolik.

Selepas jangka masa penggunaan yang singkat, misalnya, ketergantungan psikologi dapat berkembang, seperti yang diketahui dengan ubat-ubatan klasik. Larangan pertama steroid anabolik adalah pada tahun 1974 setelah kaedah dikembangkan untuk mengesan kerosakan produk dalam badan. Kawalan doping pertama kemudiannya diperkenalkan di Sukan Olimpik 1976 di Montreal.