Sakit belakang | Fisioterapi untuk perbezaan panjang kaki

Sakit belakang

Belakang kesakitan dengan perbezaan dalam kaki panjang sangat biasa. Biasanya bahagian belakang kesakitan adalah tanda pertama bahawa ada sesuatu yang tidak kena pada pelvis dan kaki panjang. Terutama punggung bawah sangat sensitif.

Kerana kedudukan pelvis yang condong akibat kaki perbezaan panjang, nada otot yang berubah-ubah berlaku. Satu sisi jauh lebih tegang daripada yang lain. Sekiranya trauma, seperti membongkok, mengakibatkan ketegangan meningkat, maka kesakitan biasanya hanya boleh dicetuskan.

Doktor melihat pesakit secara holistik dan biasanya mendapati perbezaan panjang kaki dalam penemuan diagnostik. Pesakit ditetapkan ubat penahan sakit atau suntikan dan fisioterapi untuk mengatasi masalah tersebut. Pada fasa akut, kesakitan kemudian diatasi dengan urutan dan mobilisasi selain penggunaan haba. Pada fasa kemudian, masalah otot dilatih.

Scoliosis

Sekiranya pesakit yang terlibat mempunyai scoliosis, ini biasanya merupakan penyebab perbezaan panjang kaki. Oleh kerana tulang belakang tidak lurus tetapi membuat lekukan yang signifikan di satu sisi, pelvis dimiringkan dengan sewajarnya dan menarik kaki ke atasnya. Dalam kebanyakan kes scoliosis, perbezaan panjang kaki hanya minimum, sehingga tidak ada perubahan yang dapat dilihat ketika berjalan. Sekiranya scoliosis lebih parah, corak kiprah boleh berubah.

Dalam terapi scoliosis, terdapat jenis terapi Schroth, di mana sisi yang kuat diregangkan dan sisi yang lemah dilatih dengan menggunakan kedudukan khas. Terapi biasanya bermula pada zaman kanak-kanak, kerana skoliosis kini dikenali pada usia dini. Sekiranya skoliosis tidak didiagnosis sehingga dewasa, perubahan dalam kepincangan tidak mungkin dilakukan.

Untuk mengelakkan rasa sakit dan terutama memburuknya skoliosis, senaman tertentu tetap harus dilakukan. Bahagian yang lemah dapat dilatih dengan sokongan sisi atau sokongan tangan, dan sisi yang kuat dapat diregangkan dengan posisi putaran, seperti putaran-regangan kedudukan atau kedudukan regangan-C. Penting bahawa ini dilakukan secara berkala, sama ada di zaman kanak-kanak atau dewasa, untuk mengelakkan kemerosotan.