Benralizumab

Produk

Benralizumab telah diluluskan sebagai penyelesaian suntikan di Amerika Syarikat pada tahun 2017 dan di EU dan banyak negara pada tahun 2018 (Fasenra).

Struktur dan hartanah

Benralizumab adalah antibodi IgG1κ yang berperikemanusiaan dan afucosylated dengan molekul besar-besaran daripada 150 kDa. Ia dihasilkan dengan kaedah bioteknologi. Peninggalan fukosa di kawasan CH2 meningkatkan ADCC (lihat di bawah) dan meningkatkan pertalian yang mengikat.

Kesan

Benralizumab (ATC R03DX10) mempunyai sifat anti-radang. Kesannya disebabkan oleh pengikatan pada subunit alpha reseptor interleukin-5 manusia (IL-5Rα). Reseptor ini dinyatakan pada eosinofil dan basofil. Pengikatan membawa kepada pemusnahan sel-sel ini dengan apoptosis (melalui Antibodi-Dependent Cell-Mediated Mediated Cytotoxicity, ADCC). Pada masa yang sama, antibodi juga menghalang transduksi isyarat melalui reseptor. Benralizumab mempunyai jangka hayat yang panjang kira-kira 15 hari.

Petunjuk

Untuk rawatan eosinofilik yang teruk asma.

Dos

Menurut SmPC. Ubat ini disuntik secara subkutan.

Kontraindikasi

  • Hipersensitivity

Untuk langkah berjaga-jaga lengkap, lihat label ubat.

Kesan buruk

Yang paling biasa kesan buruk termasuk sakit kepala, faringitis, demam, reaksi tapak suntikan, dan reaksi hipersensitiviti.