Gangguan Callus: Rawatan, Kesan & Risiko

Callus gangguan melibatkan memotong tulang dan meningkatkan panjangnya melalui sistem implan. Ini terapi mungkin berguna, misalnya, dalam perbezaan anggota badan yang berkaitan secara klinikal yang mengakibatkan kecacatan. Terdapat sedikit risiko jangkitan kerana sistem implan sepenuhnya.

Apa itu gangguan kalus?

Callus gangguan adalah prosedur rawatan dalam ortopedik dan pembedahan mulut yang secara artifisial memanjangkan tulang rangka. Callus gangguan juga disebut sebagai kalotasis. Di samping itu, istilah gangguan osteogenesis semakin meluas. Ini adalah prosedur rawatan pembedahan ortopedik dan rahang atas yang secara artifisial memanjangkan tulang rangka. Tulang yang terkena dipotong oleh pakar bedah ortopedik. Kedua-dua bahagian tulang dipasang kembali melalui fiksasi luaran konvensional atau paku intramedullary yang memanjang. Selama beberapa minggu, tulang yang terputus perlahan-lahan diregangkan di sepanjang paksi pertumbuhan yang telah ditentukan sebelumnya. Prosedur mendapat namanya kerana kalus. Ini adalah bahan tulang segar yang terbentuk di sepanjang paksi pertumbuhan semasa prosedur. Tulang yang dipanjangkan dengan cara ini tumbuh bersama dalam kedudukan barunya setelah gangguan berhenti secara kekal.

Fungsi, kesan dan matlamat

Dalam kebanyakan kes, tiub panjang tulang memberikan petunjuk untuk gangguan kalus. Melalui prosedur, ortopedik dapat membetulkan kecacatan patologi seperti yang berkaitan dengan fungsi kaki perbezaan panjang. Selain itu, gangguan kalus digunakan sebagai pembedahan kosmetik dan kemudian tidak mempunyai petunjuk perubatan. Buat pertama kalinya, Hopkins dan Penrose memanjangkan tulang secara intraoperatif pada tahun 1889. Prosedur pada masa itu melibatkan penyisipan blok tulang. Kira-kira 20 tahun kemudian, Alessandro Codivilla melakukan teknik pembedahan semata-mata untuk memanjangkan tulang di bahagian bawah kaki. Teknik pembedahan pada masa itu dikaitkan dengan kadar komplikasi yang ketara. Seperti yang dijangkakan, komplikasi berlaku semasa fasa penyembuhan. Jangkitan merupakan komplikasi yang paling biasa. Jangkitan ini terutamanya mempengaruhi tapak masuk fixator. Berkaitan dengan pembedahan kesakitan tinggi pada masa itu. Perkara yang sama berlaku untuk kerengsaan saraf dan tisu lembut di sekitarnya. Dalam banyak kes, tulang tidak dapat dipanjangkan pada akhir. Ahli ortopedik Rusia Gawriil Abramovich Ilisarov menyedari pemanjangan tulang buat pertama kalinya dengan kejayaan besar. Kaedah yang diaplikasikannya berdasarkan biologi tulang. Dia menyedari kemampuan tisu lembut di sekitar tulang untuk tumbuh semula sebagai tindak balas terhadap tegangan apa pun tekanan. Untuk menerapkan prosedurnya, dia menggunakan fixator luaran, juga dikenali sebagai fixator cincin Ilizarov. Kejadian dan keparahan komplikasi menurun dengan teknik Ilizarov. Sistem semasa untuk gangguan kalus masih bergantung pada kemampuan pembaharuan tisu sekitarnya dengan beban tegangan. Sementara itu, sistem yang dapat ditanam sepenuhnya tersedia untuk gangguan kalus yang hampir sepenuhnya menghilangkan risiko jangkitan. Dalam fasa gangguan, tidak ada hubungan antara sistem, yang kulit dan dunia luar. Ini bermaksud bahawa hanya operasi itu sendiri yang dapat dikaitkan dengan risiko jangkitan, yang terutama tertumpu pada penanaman kuku intramedullary. Sistem yang digunakan dilengkapi dengan motor yang membolehkan gangguan tulang dipotong setiap hari sekitar 1 milimeter selepas operasi. Sebagai tambahan kepada bekalan tenaga, sistem juga dikendalikan secara luaran. Oleh itu, pesakit dapat mengurus gangguan dirinya dan terdedah kepada masalah yang lebih sedikit tekanan daripada 100 tahun yang lalu. Physiotherapy sudah berlaku semasa gangguan. Pengiring fisioterapeutik ini bermaksud kejayaan rawatan yang lebih cepat dapat diharapkan.

Risiko, kesan sampingan dan bahaya

Seperti mana-mana pembedahan, gangguan kalus dikaitkan dengan risiko dan kesan sampingan. Sebagai tambahan kepada pendarahan, risiko pembedahan umum termasuk jangkitan, misalnya. Pada zaman moden ini, jangkitan jarang dijumpai pada gangguan kalus. Walau bagaimanapun, jangkitan seperti itu pasti berlaku dalam kes individu, terutamanya semasa implantasi dan eksplantasi kuku intramedullary. Pembedahan harus dilakukan di pusat yang berorientasi ortopedik di mana para doktor mengetahui prosedur dan risiko pembedahan. Dengan cara ini, risiko komplikasi dapat dikurangkan. Jangkitan boleh mengakibatkan nekrosis tisu, yang dalam kes yang melampau boleh membawa kepada sepsis. Untuk mengelakkan sepsis, tisu nekrotik biasanya mesti dikeluarkan. Sekiranya gangguan kalus, ini mungkin sama dengan pemotongan anggota badan yang terjejas. Sekiranya tidak berlaku pendarahan atau jangkitan semasa pembedahan, risiko komplikasi berikutnya adalah sangat kecil. Kesakitan boleh berlaku baik selepas operasi dan semasa gangguan bertahap. Untuk ini kesakitan, pesakit biasanya mendapat ubat analgesik. Lebam juga dapat dibayangkan selepas operasi. Walau bagaimanapun, manifestasi operasi ini surut selewat-lewatnya satu minggu. Dalam kes individu, motor sistem yang digunakan mungkin rosak. Walaupun kejadian seperti itu tidak diketahui dari masa lalu, semua teknologi boleh mengalami kesalahan pengeluaran dan dengan itu kehilangan fungsinya. Sekiranya ini berlaku, gangguan tidak dapat dilakukan walaupun telah beroperasi. Sama ada sistem digantikan oleh sistem berfungsi dalam operasi kedua atau tulang tumbuh kembali seperti biasa. Dalam fasa penyembuhan, kedudukan serpihan tulang mestilah betul di atas segalanya. Sekiranya kedudukan kepingan tulang tergelincir, tulang masih boleh berkembang bersama, tetapi pesakit akan mengalami kepincangan selepas itu. Fisioterapeutik langkah-langkah harus dimulakan seawal mungkin untuk mengecualikan atrofi otot.