Mata Ayam (Clavus)

Clavus - disebut secara kolok mata ayam - (mata gagak, duri ringan; ICD-10-GM L84: jagung dan terangsang (kulit) kalus) merujuk kepada gangguan kornifikasi kulit (yang disekat) pada kulit (penebalan lapisan kulit tanduk), sering di kaki, terutama pada jari kaki.

Clavi sering disebabkan oleh tekanan kronik pada kulit berhampiran tulang atau geseran. Mereka biasanya mempunyai duri dari bahan tanduk di tengah yang memanjang jauh ke dalam kulit dan boleh sangat menyakitkan. Sekiranya clavus berlaku di antara lipatan kuku dan plat kuku, ia disebut onychophosis.

Puncak frekuensi: clavi berlaku lebih kerap pada orang tua.

Clavi boleh dikelaskan sebagai berikut:

 • Penyetempatan
  • Klavi punggung (jagung di bahagian belakang kaki).
  • Plantar Clavi (jagung dari tapak kaki).
  • Interdigital Clavi (jagung antara jari kaki).
  • Clavus subungualis (jagung di bawah piring kuku) Caveat (Amaran)! Klavus subungual distal juga boleh berlaku sebagai luka pendarahan yang menyakitkan ("kecederaan"); keranaDD (diagnosis pembezaan / penyakit dengan simptom yang serupa) hingga karsinoma sel squamous or melanoma perlu diperhatikan bahawa di clavus ujung distal dari "neoplasma" selalu berada pada titik lateral ekstrem ("lateral") jari kaki yang terkena.
  • Onychophosis
 • Konsistensi - Clavus durus (sukar jagung), biasanya terletak di bahagian belakang jari kaki atau tumit berbanding Clavus mollis (lembut jagung), biasanya terletak di antara jari kaki.
 • Morfologi - Clavus vascularis (jagung dengan kapilari), Clavus neurovascularis (jagung dengan kapilari dan ujung saraf), Clavus neurofibrosus (parut sangat mendalam clavus).

Kursus dan prognosis: secara spontan (dengan sendirinya) clavus tidak mundur. Kursus atau prospek pemulihan lebih baik, lebih awal clavus ditemui dan dirawat. Langkah terapi pertama yang paling penting adalah penghapusan penyebab pencetus (contohnya kasut ketat). Rawatan biasanya konservatif (iaitu, bukan pembedahan). Keralytics (agen pelarut tanduk, mis asid salisilik) digunakan dalam bentuk plaster, penyelesaian and salap. Sekiranya perlu, rawatan juga harus dilakukan oleh doktor haiwan (rawatan kaki perubatan). Penyingkiran pembedahan dengan sudu tajam hanya diperlukan jika konservatif terapi telah gagal.