Komplikasi | Angiografi

Komplikasi

Angiografi secara amnya adalah prosedur diagnostik invasif. Ini bermaksud bahawa penghalang kulit pecah untuk memasuki bahagian dalam badan. Komplikasi itu tetap dapat diatasi.

Komplikasi yang paling tidak diingini adalah berkaitan dengan tusuk. Oleh kerana medium kontras harus disuntik ke darah kapal, kapal cedera oleh kateter, yang biasanya sangat nipis. Ini melibatkan risiko yang lebih besar dengan arteri kapal daripada dengan vena, seperti darah tekanan di arteri jauh lebih tinggi.

Sekiranya pendarahan tidak berhenti cukup setelah prosedur, pendarahan akan berlaku ke tisu sekitar tempat suntikan. Dalam kes yang jarang berlaku, aneurisma atau fistula juga dapat berkembang di dalam kapal. Bergantung pada laman web operasi, contohnya jantung, sedikit ketegangan mungkin berlaku sejurus selepas pemeriksaan.

Semasa pemeriksaan itu sendiri, seseorang biasanya tidak merasa banyak. Sebarang bahagian dari kapal dan organ yang dilalui kateter secara teorinya boleh dicederakan oleh plastik. Berkat bahan kateter yang sangat lembut dan fleksibel, risiko-risiko ini kini telah banyak dihilangkan. Medium kontras boleh menyebabkan reaksi alahan pada sesetengah orang. Bergantung pada jenis medium kontras, masalah dengan kelenjar tiroid or buah pinggang mungkin berlaku.

Medium kontras

Tugas medium kontras di angiografi adalah untuk menarik perhatian dalam gambaran radiologis dengan tingkah laku penyerapan sinar-X yang menyimpang. Ini membolehkan kawasan di mana aliran kontras mengalir dengan jelas dapat dibezakan dengan tisu lembut yang lain di dalam badan. Media kontras yang mengandungi yodium digunakan dengan kerap.

Bahan seperti yodium juga dikenali sebagai radiopaque. Mereka menyerap sinar radioaktif ke tahap tinggi dan dengan demikian membentuk kontras. Mereka dibezakan dengan pelbagai bahan baru.

Ini termasuk larutan garam atau bahkan karbon dioksida gas. Mereka dipanggil Sinar X negatif kerana ia sangat telap terhadap sinar. Mereka digunakan terutamanya untuk yodium sikap tidak bertoleransi. Untuk MRI angiografi, yang disebut "gadolinium chelates" digunakan terutamanya.

MRI

Angiography berkaitan dengan pencitraan resonans magnetik juga dikenal sebagai angiografi resonans magnetik, atau "MRA". Ini menghasilkan imej tiga dimensi di banyak lapisan dan satah. Terdapat beberapa teknik, tetapi tidak seperti pemeriksaan angiografi yang lain, tidak perlu memasukkan kateter ke dalam kapal.

Kelebihan besar angiografi resonans magnetik adalah bahawa mereka tidak memerlukan medium kontras dan dengan itu tidak memerlukannya tusuk kapal. MRI, yang mengukur kemagnetan semua tisu lembut, mengesan daya magnet yang tinggi, terutamanya dengan aliran masuk yang baru darah. Fakta bahawa tisu yang tersisa tidak bergerak dan aliran darah hanya berubah di dalam kapal bermakna ia dapat ditunjukkan dengan tahap isyarat yang tinggi.

Dalam prosedur lain, media kontras yang mengandung gadolinium juga dapat digunakan. Dalam kes ini, tidak perlu menggunakan kateter panjang. Walaupun dalam jumlah yang sangat kecil ia dapat meningkatkan pengimejan vaskular. Kelebihan lain dari MRI adalah juga kurangnya pendedahan radiasi, yang harus selalu dipertimbangkan ketika mengambil sinar-X atau gambar CT.