Berbasikal di Musim Sejuk? sudah tentu!

Pada musim panas, banyak orang menggunakan basikal sebagai alat pengangkutan yang praktikal dan mesra alam: untuk membeli-belah, perjalanan ke tempat kerja atau untuk hujung minggu. Tetapi dengan musim sejuk yang pertama, basikal ini disiapkan untuk musim sejuk. Ada cara lain! Gunakan positif dan kesihatan-mempromosikan ciri memandu basikal juga di Winder! Dilengkapi dengan betul dan digerakkan dengan akal, basikal anda tidak perlu menghabiskan setengah tahun dalam keadaan hibernasi, menurut Majlis Keselamatan Jalan Raya Jerman (DVR).

DVR memberikan petua berikut dalam hal ini.

  • Berpakaian mengikut "bawang prinsip ”: beberapa lapisan nipis dan bukannya satu lapisan tebal. Dengan cara ini anda sentiasa dapat menyesuaikan diri dengan arus keadaan dan mengelakkan penyakit pembekuan dan berpeluh. Di samping itu, bantal udara pemanasan terbentuk di antara lapisan individu.
  • Lindungi tangan anda dengan sarung tangan; ikat kepala atau topi yang dipakai di bawah topi keledar menjaga telinga tetap hangat.
  • Menurut pakar lalu lintas, sistem pencahayaan basikal adalah penting: sisi konvensionalberlari dynamos selalunya tidak berjaya menghasilkan tenaga dengan pantas di kawasan salji dan salji. Lebih baik dinamik hub yang sering dijumpai pada basikal baru. Sekiranya anda ingin memasang semula basikal anda, anda juga boleh menggunakan sebuah bercakap dinamo. Pendawaian dua wayar juga meningkatkan kebolehpercayaan sistem pencahayaan. Lampu depan dan belakang harus dilengkapi dengan lampu parkir automatik, supaya anda masih diterangi ketika berdiri dan dengan itu dapat dilihat oleh pengguna jalan raya yang lain. Anda juga boleh memakai pakaian tambahan dengan jalur reflektif.
  • Ditetapkan dan sangat penting pada musim sejuk adalah reflektor pedal kuning dan bercakap reflektor atau jalur reflektif pada tayar.
  • Dalam operasi musim sejuk, pembersihan roda yang kerap berguna untuk menghilangkan kotoran dan sisa garam. Pada masa yang sama, kabel rantai dan brek dan pergeseran harus dilincirkan.

Pemandu dan brek dos

Di jalan yang basah dan licin, pemanduan yang berhemah sangat penting. Sekiranya anda meletakkan pelana sedikit lebih rendah, anda boleh menggunakan kaki anda untuk menstabilkan roda di jalan yang licin. Mengemudi dan melakukan pengereman hanya dapat dilakukan dalam dosis yang baik ketika jalan licin, yang memerlukan kecepatan yang disesuaikan dengan tepat. Periksa brek anda secara berkala untuk berfungsi dengan baik - terutamanya penting ketika jalan dalam keadaan basah. Maka tidak ada yang menghalangi keseronokan roda dua walaupun pada musim sejuk.