Adakah Membaca Pada Waktu Senja Merosakkan Mata Kita?

Keseronokan membaca pada waktu petang sering diselimuti oleh ketakutan kerosakan jangka panjang pada mata. Walau bagaimanapun, kebimbangan ini tidak berasas, sebagai pemeriksaan lebih dekat mengenai proses visual dalam pertunjukan gelap. Terdapat dua jenis reseptor cahaya (fotoreseptor) yang berbeza di retina mata. Batangnya sangat sensitif terhadap cahaya dan bertanggungjawab untuk penglihatan malam, dan kerucut dipanggil untuk penglihatan warna.

Ungu visual ditukar

Apabila cahaya jatuh di retina mata ia diserap, dan ungu visual (rhodopsin) berubah secara kimia dan tidak lagi tersedia untuk mata sehingga ia dijana semula. Penjanaan semula ini hanya dapat dilakukan apabila mata tertutup atau ketika tidak ada cahaya lagi yang dapat jatuh pada retina.

Prasyarat lain untuk pertumbuhan semula ungu visual adalah persediaan provitamin A yang mencukupi (beta karotena), yang terdapat terutamanya pada wortel, kubis dan bayam. Kekurangan vitamin Mungkin menyebabkan malam buta, kornea keradangan atau kekeringan mata.

Kesimpulan

Membaca pada waktu senja memang membawa peningkatan kerosakan visual ungu, tetapi tidak mengakibatkan kerosakan jangka panjang kerana ungu visual tumbuh semula. Walau bagaimanapun, tidak dianjurkan untuk memandu kereta setelah membaca dalam kegelapan, kerana jumlah visual ungu dan dengan demikian ketajaman penglihatan mungkin menurun pada waktu petang. Keesokan harinya, bagaimanapun, mata kembali berfungsi sepenuhnya, kerana visual ungu telah dibina sepenuhnya semasa tidur.