Vaksinasi Selsema: Rawatan, Kesan & Risiko

Waktu musim sejuk adalah selesema masa. Walaupun sebenarnya selesema telah kehilangan sebilangan besar bahan letupannya kerana kebingungan dengan jangkitan seperti selesema yang lebih berbahaya, ia masih merupakan salah satu penyakit paling berbahaya yang berulang setiap tahun dan boleh membawa maut. Perlindungan selamat ditawarkan oleh selesema vaksinasi.

Apa itu selesema?

Terutama kepada golongan risiko orang berumur lebih dari 50 tahun, kanak-kanak berumur tujuh tahun, wanita hamil, sakit kronik orang, dan juga orang yang mempunyai immunodeficiency, doktor mengesyorkan untuk melindungi diri pada waktunya dengan vaksin selesema. Setiap tahun, doktor meminta pesakit datang ke pejabat mereka untuk menerima tahunan mereka vaksin selesema. Latar belakang langkah ini adalah untuk melindungi pesakit dari mempengaruhi, yang juga terkenal sebagai selesema. Dalam hal ini, perlu membezakannya dari yang biasa (seperti selesema) sejuk, yang sering dikelirukan dengan yang sebenarnya mempengaruhi. Perbezaannya bukan hanya pada kenyataan bahawa pada selesema biasa lain virus memainkan peranan daripada mempengaruhi virus, tetapi juga pada hakikat bahawa selesema sebenarnya jauh lebih berbahaya bagi manusia, jika tidak boleh mengancam nyawa. Malah orang dewasa yang sihat boleh mengalami gejala yang paling teruk jika dijangkiti influenza. Bagi sebilangan kumpulan risiko dengan asasnya lemah sistem imun, yang virus, jika sistem kekebalan tubuh tidak dapat mengenali dan berjaya melawannya tepat pada waktunya, dapat melemahkan organisme sehingga kematian terjadi. Di Austria sahaja, 1,000 orang mati secara statistik setiap tahun akibat selesema. Namun, perlindungan mungkin mudah. Dengan vaksin selesema, tidak ada gejala yang dapat berkembang walaupun patogen sudah memasuki badan. Oleh kerana bahaya virus pemicu selesema, doktor mencadangkan di atas semua kumpulan risiko yang berumur lebih dari 50 tahun, kanak-kanak hingga tujuh tahun, wanita hamil, sakit kronik dan orang-orang dengan kekurangan imun (misalnya, positif HIV) untuk melindungi diri mereka tepat pada waktunya dengan vaksinasi selesema terhadap influenza bermusim.

Fungsi, kesan, dan tujuan

Matlamat vaksinasi influenza adalah untuk menyiapkan sistem imun untuk kemungkinan jangkitan. Untuk melakukan ini, vaksin mengandungi zarah virus "mati", itulah sebabnya bahan aktif dalam suntikan selesema juga disebut "vaksin mati." Dengan cara ini, yang sistem imun belajar mengenai patogen dan mencetuskan reaksi imun. Tujuannya adalah agar sistem kekebalan tubuh mengingati bentuk virus dengan mengenalinya. Sekiranya kecemasan berlaku kemudian, iaitu jangkitan dengan yang nyata virus selesema, sistem imun mengingati bentuknya dengan lebih cepat. Pengecaman yang lebih cepat ini bermaksud bahawa patogen dapat dibanteras dengan lebih cepat, sebelum virus dapat merebak di tubuh orang yang terkena dan menyebabkan gejala. Kerana pencegahan vaksinasi selesema, pesakit tidak hanya melindungi dirinya sendiri, tetapi juga orang lain, kerana dia sendiri bukan lagi kemungkinan pembawa virus. Vaksinasi selesema mesti disegarkan setiap tahun. Sebabnya adalah bahawa virus ini terus berubah sepanjang tahun kerana mutasi semula jadi. Agar sistem kekebalan tubuh tetap "terkini", ia mesti mengetahui bentuk virus baru setiap tahun melalui vaksinasi selesema. Vaksin itu sendiri disuntik ke otot-otot deltoid lengan atas dengan menggunakan picagari. Sebagai alternatif, untuk pesakit dengan darah gangguan pembekuan, vaksin boleh disuntik di bawah kulit bukannya pada otot. Dalam kedua-dua kes, vaksin tidak mencapai potensi penuh sehingga dua hingga tiga minggu selepas suntikan. Tambahan pula, kanak-kanak mesti menerima dua suntikan satu bulan untuk vaksinasi selesema pertama mereka, sementara satu suntikan mencukupi untuk orang dewasa.

Risiko dan bahaya

Kesan sampingan biasanya tidak membimbangkan orang dewasa yang mendapat suntikan selesema kecuali kemerahan ringan di tempat suntikan. Bergantung pada spesifik sistem imun, tindak balas imun akan berbeza-beza. Sekiranya terdapat reaksi imuniti yang kuat, aduan biasa seperti demam and sakit kepala mungkin muncul sebagai kesan sampingan dari vaksinasi selesema. Walaupun tidak berbahaya, terdapat sejumlah kumpulan risiko yang tidak disarankan untuk vaksinasi selesema. Ini adalah terutamanya orang yang alah kepada putih telur ayam, komponen dari vaksin selesemaBegitu juga, individu yang mengalami akut demam disarankan untuk menangguhkan vaksinasi influenza sekurang-kurangnya sehingga gejala (demam) hilang.