Virus

definisi

Virus (singular: virus) ialah zarah berjangkit terkecil dan juga parasit, iaitu organisma hidup yang tidak boleh membiak secara bebas tanpa organisma perumah. Secara purata, saiz zarah virus antara 20 dan 400 nm, berkali-kali lebih kecil daripada sel manusia atau bakteria atau kulat.

Struktur virus

Struktur virus tidak begitu kompleks. Komponen virus yang paling penting ialah bahan genetiknya. Ini boleh terdapat dalam virus sama ada dalam bentuk DNA (asid deoksiribonukleik) atau RNA (asid ribonukleik).

Ciri ini juga memungkinkan untuk membezakan virus DNA daripada virus RNA (terdapat juga apa yang dipanggil retrovirus, yang merupakan subkumpulan virus RNA). Bahan genetik boleh sama ada berbentuk cincin atau berbentuk benang di dalam virus. Jika virus masih belum menanam dirinya ke dalam sel, ia dipanggil virion.

Dalam hampir semua kes, bahan genetik dikelilingi oleh kapsid, yang berfungsi untuk melindungi bahan genetik. Kapsid ini adalah struktur banyak subunit yang serupa (kapsomer) yang terdiri daripada protein. Akibatnya, kapsid sering dirujuk sebagai cangkang protein, bersama-sama dengan DNA atau RNA ia dipanggil nukleokapsid.

Selain itu, sesetengah virus dikelilingi oleh sampul lanjut, sampul virus, yang terdiri daripada dwilapisan lipid di mana protein dan glikoprotein sebahagiannya tertanam. Glikoprotein menonjol dari sampul surat dalam bentuk runcing, itulah sebabnya ia juga dipanggil "pancang", virus sedemikian dipanggil bersampul. Jika sampul virus hilang, ia dipanggil virus tidak bersampul.

Di samping itu, sesetengah virus mempunyai komponen lain, tetapi tidak pernah menjadi sitoplasma dengan organel sel seperti dalam sel manusia, haiwan atau tumbuhan, yang membolehkan mereka mempunyai metabolisme sendiri. Sejak kedua-duanya mitokondria and ribosom hilang, virus tidak mampu biosintesis protein sendiri dan tidak dapat menghasilkan tenaga mereka sendiri. Ia perlu bersarang dalam sel yang dipanggil perumah, iaitu sel manusia, sebagai contoh, yang mempunyai bahan yang diperlukan untuk pelupusannya. Di sana virus itu kemudian dapat memanipulasi metabolisme sel sedemikian rupa sehingga ia menyesuaikan diri dengan keperluan virus dan, bukannya menghasilkan sendiri. protein, menghasilkan protein yang diperlukan oleh virus untuk terus hidup.